Professorn: ”Det är det som gör covid så lurigt”

”Det vanliga är att lukt- och smaksinnet blir nedsatt. Men vi har också sett att sker förändringar.” Det säger Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet.

Maria Gomez är med och driver en stor forskningsstudie om covid-19.

Maria Gomez är med och driver en stor forskningsstudie om covid-19.

Foto: Kennet Ruona

Norsjö2021-03-01 07:00

Maria Gomez är en av forskarna bakom ”Covid Symptom Study” vid Lunds och Uppsala universitet, en forskningsstudie som använder sig av en app där deltagarna dagligen får rapportera hur de mår.

Syftet är bland annat att kartlägga smittspridningen, att ta reda på vilka faktorer som ökar risken för att man blir allvarligt sjuk och hur risken påverkas av underliggande sjukdomar.

Studien ska också ge svar på vilka symtom som är förknippade med covid-19, och här har forskarna sett att lukten och smaken kan påverkas på flera sätt.

– Många fall beskriver ett förvrängt smak- och luktsinne. Man får ett annat intryck än normalt, säger Maria Gomez.

undefined
Covid-19 leder ofta till att maten smakar mindre eller inte alls. Men forskarna har även sett att smak- och luktsinnet kan förändras på andra sätt, precis som för Per Tällström.

Ett exempel, som SVT rapporterat om, är att en drabbad kände en stank av algblomning. En annan kände en ständig smak av gammal Coca-Cola vanilj.

Fenomenet, att luktsinnet ”kopplar fel”, kallas parosmi. Exakt vad det beror på vet inte forskarna, även om det finns några teorier.

Maria Gomez konstaterar att det överhuvudtaget finns många vitt skilda symtom som uppträder i samband med covid-19. 

Från början presenterades sjukdomen som något som slog mot andningen och när sedan andra symtom dök upp var den första tanken att det måste vara något annat. Det passade inte riktigt in.

– Det speciella med covid är att det kan yttra sig på så många olika sätt. Genom tid har det kommit nya symtom och nya kombinationer av symtom. Det är det som gör covid så lurigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!