Pandemin och pensioner präglar Norsjö kommuns prognos

Norsjö kommun går mot ett stort underskott i år. Orsaken är att man har valt att lösa in en del av den gamla pensionsskulden. Det visar kommunens delårsrapport, som i övrigt helt präglas av coronapandemin.

Pandemin sätter tydliga spår i alla kommunens verksamheter.

Pandemin sätter tydliga spår i alla kommunens verksamheter.

Foto: Fotograf saknas!

Norsjö2020-10-13 16:00

I juni beslutade Norsjö kommunfullmäktige att lösa in 40 miljoner av den kvarstående skulden från det gamla pensionssystemet. Målet var att stärka ekonomin på sikt.

– Det är ett sätt att få ner de framtida driftkostnaderna och skapa ett större utrymme i driftbudgeten här och nu, säger ekonomichef Tina Lundgren.

Samtidigt påverkar det årets resultat, som blir 40 miljoner kronor sämre än det annars skulle ha blivit. Enligt prognosen efter årets åtta första månader innebär det att ett plus på 6,4 miljoner vänds till ett minus på 33,6 miljoner kronor.

För verksamheterna ser det inte ut att bli några större avvikelser. Däremot beräknas skatteintäkterna bli 5,7 miljoner lägre än budgeterat. Orsaken är framförallt Norsjös stora befolkningstapp under förra året.

Å andra sidan förväntas statsbidragen bli 13,3 miljoner kronor högre än beräknat. Det beror dels på att Norsjö tillhör vinnarna i det nya kostnadsutjämningssystemet, dels på olika stödpaket till följd av covid-19.

Överhuvudtaget är det mycket i delårsrapporten som kretsar kring corona:

”År 2020 kommer att bli hågkommet i historieböckerna. Från mars månad har alla verksamheter i kommunen präglats av covid-19”, heter det bland annat.

– Det är inte bara en verksamhet som drabbats, utan hela kommunen och hela Sverige och hela världen. Det är helt unikt, konstaterar Tina Lundgren.

För Norsjö kommuns del har det bland annat yttrat sig i högre sjuktal, större frånvaro av förskolebarn och skolelever och stora omställningar inom omsorgen.

Vissa kostnader har ökat, till exempel inköp av teknisk utrustning, skyddsutrustning och stöd till föreningar som gått miste om intäkter under pandemin.

Samtidigt har kostnaderna minskat för bland annat resor, konferenser och hotellövernattningar.

– Vi far inte längre någonstans, säger Tina Lundgren.

Till skillnad från många kollegor har hon fortsatt jobba från kontoret under pandemin. Det har ibland ställt till problem, då hon haft svårt att få tag på folk.

Däremot har inga möten ställts in. I stället har de hållits via den digitala plattformen Teams, en lösning som Tina Lundgren är mycket nöjd med:

– Det är en pluspost. Det har gjort att mötena har blivit effektivare. Vi kommer att ändra hela vårt arbetssätt efter det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!