Att villaägare och hyresgäster sorterar ut sitt matavfall för att skickas till biogasanläggningar har redan genomförts på många håll i landet.
Nu har turen kommit till Norsjö och Malå.
Där har många villaägare fått nya sopkärl med dubbla fack, ett för de vanliga soporna och ett för matavfallet. Inom kort kommer även de som bor i lägenhet att få bruna kärl där matresterna ska läggas.
Med det följer även ett informationsmaterial och varken Krister Hugosson, som kör sopbilen, eller Elin Andersson, chef på utvecklingsavdelningen i Norsjö, har fått särskilt mycket frågor kring nyordningen.
– Det har mest varit om vad som ska hända med de gamla kärlen och hur det blir med snöröjningen, berättar Elin.
För Krister blir det dock en hel del förändringar. Den största är att de förr var två på sopbilen, nu blir föraren ensam.
Med den nya sopbilen behöver ingen vara utanför och lasta på tunnorna. I stället sköter föraren den saken med hjälp av en griparm kopplad till en joystick i hytten.
Det känns som en smidig variant i villakvarteren och på landsbygden, däremot kan det bli knepigare i trängseln runt hyreshusen.
– Där har vi skött mycket vaktmästarjobb och dragit ut tunnorna ur soprummen. Nu måste vi hitta en bra lösning, säger Krister.
Överhuvudtaget innehåller det nya systemet mycket avancerad teknik. Ett nytt IT-system med en uppkoppling mot bilen och en tagg på varje sopkärl gör det möjligt att mäta exakt hur mycket varje hushåll slänger, uppdelat på mat- och övrigt avfall.
Det öppnar även för en ny typ av taxa.
– Vårt förslag är att det ska bli en individuell taxa där man betalar utifrån den vikt man slänger, säger Elin.
Målet är att minska mängden sopor, något som i sin tur bygger på direktiv från riksdag, regering och EU.
Från det hållet är också fler förändringar på gång. Inte minst att kommunerna tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen och att den ska bli fastighetsnära – alltså att vi ska lämna pappers-, plast- och andra förpackningar i anslutning till soptunnan i stället för vid särskilda återvinningsstationer.
Det ska vara genomfört senast den 1 januari 2027.
– Det är den stora grejen. Om man hårddrar det blir det för oss ett dubbelt så stort ansvar som idag. Men det finns fortfarande oklarheter hur det ska tolkas, säger Elin.