Eleverna som går tredje och sista terminen på yrkesvux fick en ovanlig lektion häromdagen. Scenariot var att de skulle komma till en olycksplats där en bil hade krockat och fyra personer var inblandade.
Men exakt hur det skulle se ut visste de inte förrän de var på plats.
Väl där ställdes de inför flera dilemman: vem ska vi hjälpa först, vad ska vi göra med föraren som klagar på nacksmärtor och vad hände med mannen som chockad lämnade platsen?
– Det var nyttigt. Man fick se att det kan vara allvar. Det kräver mycket, det kan vara svårt att bedöma vad man ska göra och man kan själv bli orolig, säger Floride Batungwanayo.
Klasskompisen Jannike Orvar håller med:
– Man måste försöka prioritera. Men det är bra att få testa, tycker hon.
Efter ett tag dök även ambulansen upp. Då fick eleverna en genomgång av ambulanspersonalen om hur de jobbar och vilken utrustning de har med sig.
”Det kräver mycket, det kan vara svårt att bedöma vad man ska göra och man kan själv bli orolig.”
Sedan avslutades dagen med en utvärdering i klassrummet.
Det var vårdlärarna Kristina Frank och Kristiina Tikkanen som stod bakom övningen. De berättar att det här var första gången en katastrofövning ordnas på vård- och omsorgsutbildningen i Norsjö. Men inte den sista.
– Eleverna som går andra terminen var statister. Nästa gång blir det deras tur, nu har de fått en liten inblick i vad som väntar, säger Kristina.
Utbildningen har genomförts länge i Norsjö och lockat många sökande genom åren. Det är också nödvändigt, då de som går programmet blir undersköterskor – en yrkesgrupp som det råder ett skriande behov av.
Floride och Jannike har redan tillsvidareanställningar, på Björkhammargården i Jörn respektive Solbacka i Norsjö, men valde ändå att förkovra sig.
– Det är viktigt med utbildning och bra att få mer kunskap inom yrket, säger Jannike.