Björnlaget, som från början hette Norsjö folkdanslag, bildades 1976 och lades ned 2023.
Under de åren hann Norsjös folkdansare och dess olika avknoppningar med väldigt mycket, och genom åren har medlemmarna också samlat på sig mycket dokumentation.
Så vad skulle de göra? Bara stuva in allt i en garderob?
Nej, här finns alldeles för mycket värt att bevara och visa upp, tyckte medlemmarna, och när de så fick löfte om att bygga upp en utställning på hembygdsområdet påbörjades arbetet.
Nästan två år senare var allting klart och på nationaldagen invigdes det nya folkdansrummet.
– Det är en bra dag att ha invigning och det är också bra att ha haft en deadline, säger Gunilla Holm, och får medhåll av Kurt-Åke Holmqvist:
– Vi hoppas och tror att det även ska ge en extra kick till hembygdsområdet, att folk ska se att det är något nytt.
Hur känns det nu att se det här?
– Lite vemodigt, men framförallt känner man sig stolt över det vi har gjort, säger Gunilla.
– Jag känner mig jättestolt, att vi har kunnat sammanfatta det så här, menar Kurt-Åke.
Utställningen innehåller bilder, urklipp, dräkter och annat från folkdanslagets nästan 50-åriga gärning.
Här finns historien om Björndansen, midsommarfirandena, samarbetet med Norsjö storband kring dansens historia och mycket annat.
En sak som sticker ut är samarbetet med hälsosatsningen Norsjöprojektet i mitten av 80-talet. Då satte Björnlaget upp två föreställningar, först ”Köksprogrammet” och sedan ”Spånga jär smal”.
– När Norsjöprojektet skulle introduceras för folk ville de ha ett dragplåster, så då var vi med när de var ute och höll föredrag, berättar Gunilla.
Inför invigningen var alla tidigare medlemmar inbjudna till visning, mingel och tilltugg på Fannygården. Därefter var det också Björnlaget som drog igång nationaldagsfirandet på hembygdsområdet, med en musikalisk inmarsch till Victoriascenen.
Kommunfullmäktiges ordförande Lars Israelsson höll tal där han uppmanade besökarna att upptäcka allt som finns att se runt om i kommunen.
Tillsammans med Ellen Karlberg, kommunikatör vid Norsjö kommun, delade han även ut diplom till nya medborgare.
Dessutom delades ett par utmärkelser ut.
Risliden utsågs till Årets by 2025. I motiveringen lyfts bland annat att Risliden har många engagerade bybor och ett föreningsliv som gör att byn lever året runt.
Priset togs emot av Julia Lindblad.
– Vi har sagt att det börjar bli dags att Risliden blir årets by, så det känns jättebra. Vi försöker få alla bybor engagerade, föreningarna hjälps åt och vi har haft några stora evenemang som har lockat mycket folk. Vi har också fått in yngre folk och det skapar ännu större engagemang, säger hon.
Vidare fick Malin Dahlberg, Norsjö Armsport, ta emot årets Alm-medalj.
Hon prisas för sina många medaljer inom armbrytning, bland annat på SM och Nordic Open. Men också för sitt sätt att vara, sitt lugn, sin ödmjukhet och sin starka närvaro i idrottssammanhang.
– Det känns stort och häftigt och är himla roligt för sporten. När mina bröder började 2021 var de tre stycken, nu har vi över 30 medlemmar och klubben tog över 70 medaljer i fjol. Det är en riktig framgångssaga, säger hon.
På programmet stod även musikunderhållning, ponnyridning, visning av brandbil, diverse försäljning med mera.
Se fler bilder från nationaldagsfirandet här: