Emma Lindfors arbetar framförallt med upphandling men är även handläggare för kollektivtrafikfrågor plus att hon har en del andra uppdrag inom utvecklingsavdelningen.
Hon tillhör den stora majoriteten anställda på kommunhuset i Norsjö som numera bara gör sporadiska besök på sin ordinarie arbetsplats. I stället jobbar hon hemifrån villan på Kyrkvägen, där hon har gjort i ordning ett kontor.
– Det fungerar över förväntan. Det jag kan sakna är det spontana snacket med kollegorna i fikarummet eller när jag hör någon prata i korridoren, säger hon.
Eftersom jobbet kräver mycket kontakt med kollegor är möteskalendern fulltecknad. Möten som numera sker via det digitala verktyget Teams.
Emma berättar att hon oftast har flera sådana möten per dag, med skiftande karaktär och innehåll. Till exempel hade hon för en tid sedan ett dialogmöte med ett antal åkeriföretag inför en upphandling:
– Jag tänkte ”hur ska det gå?” Men det gick hur bra som helst. Det är många jobb där man har trott att man måste vara på plats, men det går ändå.
Det gäller även de kurser och konferenser som ofta hålls i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Emma konstaterar att hon och hennes kollegor både sparar tid och pengar på att sådana träffar hålls digitalt, samtidigt som det är bra för miljön.
Dessutom har fler dörrar öppnats, då exempelvis vissa myndighetsmöten i Stockholm har blivit mer lättillgängliga med teknikens hjälp.
– Jag gick en utbildning där alla var chockade över antalet deltagare. Vi var över 70 stycken, tidigare när det var en fysisk träff brukade det vara under tio personer.
Överhuvudtaget tycker Emma, som även är en av inlandsaktivisterna i Norsjö/Malå, att det finns stora möjligheter i den digitalisering som nu har tvingats fram på rekordtid.
Hon tror att det kommer att bli mer fokus på kompetens än stationering, vilket gör det lättare att bo och verka utanför städerna.
Ett exempel är att Spotify nu har meddelat sina anställda runt om i världen att de fritt kommer att få välja var de vill jobba.
– Jag tror att det här kommer att fortsätta efter pandemin. Många säger ”när det återgår till det normala”, men det kommer inte att bli som förr. Det här blir det nya normala.
– Självklart ska vi också ses ibland, vi är ju sociala varelser. Men det är inte avgörande.