Gold of Lapland har beviljats 1,2 miljoner kronor av Leader Skellefteå Älvdal till projektet. Tillsammans med ABF har man startat studiecirklar i Norsjö och Bastuträsk som ska ta fram historier kring leden.
– Det kommer bland annat att resultera i skyltar efter leden med olika berättelser, berättar Anna Israelsson, som är Gold of Laplands projektkoordinator.
Projektet kommer också att samarbeta med skolorna i Malå, Norsjö och Bastuträsk där eleverna får möjlighet att arbeta med fakta och berättelser kring leden.
– Det som är så spännande är att vad skolorna väljer att ta fram, fakta om djur, natur eller kultur, det väljer lärare och elever själva. Det är viktigt att det är ortsborna som bestämmer vad som ska lyftas, säger Anna.
Idén till projektet föddes i samband med att Gold of Lapland för tre år sedan, också via ett Leader Skellefteå Älvdal-projekt, rustade upp de delar av Rågmjölsvägen mellan Norsjövallen och Malå som var mest igenväxta. Då röjdes leden och märktes upp. Dessutom byggdes nya broar och spänger.
– Jag fick då höra så många spännande historier som jag tror är viktigt att bevara för kommande generationer, berättar Anna.
Och att det finns mycket att berätta står klart när Norran besöker studiecirkeln i Norsjö som leds av Staffan Hjelte.
– Vi håller nu först på att inventera de berättelser som finns nedskrivna i byaböcker och andra handlingar. I varje by finns också berättelser som aldrig skrivit ner, berättar han.
Sören Westermark, som deltar i cirkeln, konstaterar att den här inventeringen egentligen sker i "tolfte timmen", alltså alldeles för sent.
– Hade detta gjorts för 20–30 år sedan hade vi haft fler som kunnat komma med berättelser, men bättre sent än aldrig, säger han.
I Bastuträsk leds cirkeln av Gunnar Westermark. En gång i månaden kommer man att träffas.
Rågmjölsvägen har en mycket lång historia och den nyttjades ända in på 1920-talet av ”snallarna” för att frakta varor från kusten till inlandet.
Hela gamla landsvägen gick från kusten vid Kåge by och Ursviken by till inlandet.
– Att den här sträckan, som börjar vid järnvägsstationen i Bastuträsk och går till Tjamstanberget kallas Rågmjölsvägen beror på att man på den fraktade rågmjölssäckar från kusten till inlandet, berättar Anna.
Leden går genom ett vackert skogslandskap och bland bebyggelse. Leden passerar förbi flera naturreservat.
– Att vandra, rida eller cykla på åsryggarna från Bastuträsk by är en häftig naturupplevelse, konstaterar Sören.
Ingemar Brännström som går cirkeln i Norsjö lyfter fram Norakammen som en riktig höjdare.
– Det är så vackert där med alla vatten intill leden. Det har satts upp en hel del vindskydd efter Rågmjölsvägen och det vore på sin plats att sätta upp ännu fler, säger han.
Anna Israelsson konstaterar att det också finns en hel del fornlämningar längs med leden, bland annat intill Kvammarn och Strömfors.
– Med hjälp av engagerade Malåbor har det redan tagits fram potentiellt material kring fornlämningar via Riksantikvarieämbetets digitala ”Fornsök,” berättar hon.
Hur många som går leden varje år vet man inte idag.
– Vi ska sätta upp räknare i sommar så att vi får mer kunskap om detta, avslutar Anna Israelsson.
Rågmjölsvägen förvaltas och sköts av föreningen Norsjöbygdens kulturleder där Staffan Hjelte är ordförande.