– Vi är händigare än vi tror. Det gäller främst att planera noga och våga, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä.
Tillfredsställelsen med att ha gjort något från scratch är inte endast förbehållet byggmästaren – även nybörjaren kan ge sig i kast med hemmets temperaturhöjare.
– Mitt tips vid byggprojekt, oavsett hur litet eller stort det är, är att läsa på och hjälpas åt i familjen så att det går smidigt till.
Samordning i ett tidigt skede är som olja i maskineriet, berättar Johan. När det kommer till bastubygge i synnerhet handlar det om att kontakta elektriker och en duktig golvläggare.
– I samband med att offerten lämnas kan man ju ta sig en kaffekopp och fråga ”hur tycker du att jag ska göra det här för att det ska gå så smidigt som möjligt för oss när vi ska göra det här jobbet tillsammans?”.
I led med det kokande intresset går nedladdningsknappen av bastubeskrivningarna varmare än någonsin.
– Bastubeskrivningen har alltid varit populär på vår sajt, men efter mello ökade trafiken explosionsartat. Det är häftigt och kul att folk blivit så intresserade, för det är faktiskt inte svårt att bygga en bastu. Här är några grundläggande steg att utgå ifrån:
Hur lång tid kan det ta?
– Jag skulle nog gissa på att man kan sätta ihop en bastu på fjorton dagar. Det kan förstås gå fortare om man vill, men man stöter alltid på nåt som måste fixas till och sen är man kanske tidsoptimist med vissa punkter...
– Men överlag går det rätt fort.
Bada bastu tycks vara bra för både kropp och själ – men varför? Vad sker egentligen fysiskt när man tar sig en stund i hetluften?
– Genomblödningen i hela kroppen, med alla dess celler och muskler, ökar. Detta leder till att värmen och pulsen stiger, blodkärlen vidgas och blodtrycket sjunker, säger Åsa Engström som är professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet och berättar att man därför kan känna sig mer avslappnad efteråt.
– En förbättrad blodcirkulation främjar en god hjärt- och kärlhälsa, och det är nog därför många upplever minskad smärta och ökat välbefinnande.
Studien, där runt 1 180 slumpmässigt utvalda deltagare fick svara på frågor om hälsa och levnadsvanor – och 66 procent uppgav att de regelbundet badade bastu, har spridit sig som en löpeld under våren och visar på att trenden verkar vara lika het som hälsosam.
– Mycket handlar om rutiner. Exempelvis bastar många gärna i samband med träning eller en viss dag i veckan med vänner, men det finns också personer som gärna bastar själva.
Ju oftare desto bättre?
– Faktiskt inte. I vår studie skattade de som bastade en till fyra gånger i månaden de bästa värdena – de som bastade oftare än så skattade inte hälsan högre. Men det behövs mer studier kring sådant som optimal temperatur och frekvens, men också vilken betydelse miljön och sällskapet har för hälsa och välbefinnande.
Finns det något man bör vara vaksam på?
– Mår man inte bra av att bada bastu ska man inte basta. Och du bör inte ha det för hett om du är ovan. Om du har nedsatt känsel är det viktigt att vara försiktig så att du inte bränner dig, säger hon och fortsätter:
– Sen ska man se till att dricka, gärna vatten, i samband med bastubad.
Hur ser ett optimalt bastubad ut, enligt dig?
– Jag bastar oftast eluppvärmd bastu. Men egentligen föredrar jag en vedeldad bastu med en temperatur på omkring 70-80 grader, i stugan. Gärna med utsikt mot vattnet och i ett trevligt sällskap. Möjlighet att ta sig ett dopp då och då är inte fel det heller, säger Åsa Engström.