Anna Wikner, Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren tog emot Silversleven.
Anna Wikner, Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren tog emot Silversleven. Foto: Karin Karbin

Norrans reportageserie om hälsocentralen i Jörn prisad

Notera att denna artikel är från 2018.
Reportageserien ”Drömmen som splittrade en bygd” har prisats med Silversleven. ”Årets vinnare gräver där de står och hittar samtidigt journalistisk guld” står det i motiveringen.

Reportageserien skrevs av Norrans reportrar Jenny Petersson, Ulrika Nohlgren och Anna Wikner och publicerades i juni förra året. Totalt hade fem bidrag nominerats till Silversleven och under prisutdelningen i Umeå på lördagskvällen stod det klart att ”Drömmen som splittrade en bygd” var vinnare.

– Det känns jätteroligt, speciellt i konkurrens med alla de andra bra bidragen som var nominerade, säger Jenny Petersson.

Så här såg det ut den 17 juni 2017.
Så här såg det ut den 17 juni 2017. Foto: Norran

Hela motiveringen till vinsten lyder:

”Årets vinnare gräver där de står och hittar samtidigt journalistiskt guld i reportageserien ”Drömmen som splittrade en bygd”. Istället för ännu en snabb uppdatering om konflikterna kring hälsocentralen i Jörn lyfter Norrans reportrar Jenny Petersson, Ulrika Nohlgren och Anna Wikner nyfiket blicken och gör något nytt, fördjupat och eget. Med journalistiskt driv och stilistisk höjd skildrar årets vinnare inte bara undermåliga läkare och missade cancerdiagnoser utan visar också på en glesbygdsproblematik där dålig vård ställs mot ingen vård alls.”

Tidigare har reportageserien tilldelats Wendelapriset.

Silversleven

Priset delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.

Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet.

Silversleven, tidigare hette Guldsleven, har delats ut sedan 2015.

Källa: Publicistklubben Norra Norrland…

De andra nominerade

Folkbladets granskning ”Krisen på Migrationsverket”, NSD:s och Norrbottens-Kurirens granskning av hockeygymnasiet i Luleå, SVT Nyheter Norrbotten med satsningen på Barentsreportern Kirsi Vanttaja samt SVT Nyheter i Västerbottens granskning ”Skellefteå krafts bjudnota”.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut