När Norran Affärsliv besöker slakteriet, som hanterar nöt, gris, får och lamm, är en av delägarna Andreas Bergmark, som driver Bergmarks gård i Vallen, på plats för att paketera kött. Det är första gången han ska använda den nya vakuumpackmaskinen som det nybildade Bolaget Burträsk Slakteri AB investerat i. Han får hjälp av slaktaren Tomacz Czerwonka och snabbt fyller Andreas påsarna med kött från sina Angus-tjurar.
– Det här är en mycket rationell lösning, konstaterar Andreas, som räknar med att slakta cirka 50 tjurar här varje år.
Han har tidigare skickat sina djur till Norrbottensgården i Luleå för slakt och styckning.
– Jag har varit jättenöjd med dem och med Lundmans djurtransporter från Öjebyn men när det blev aktuellt att starta om slakteriet i Nedre Åbyn valde jag den här lösningen istället. Istället för 16,5 mil har jag nu bara två mil till slakteriet och kan själv frakta djuren hit, säger Andreas.
Han hade tidigare funderat kring att starta ett eget gårdsslakteri men de planerna har Andreas nu lagt på hyllan.
– Istället siktar jag på att bygga ut min anläggning så att jag rymmer ytterligare tjugo nöt. Idag har jag plats för cirka 160 djur.
Förutom investeringen i vakuumförpackningsdelen har Burträsk Slakteri också genomfört investeringar för att kunna effektivisera styckningen och det byggs även en separat avfallsanläggning. Den uppförs av Lennart Wiksten som äger fastigheten.
– Om någon hjälte ska nämnas som fick den här nya lösningen att bli verklighet så är det Lennart. Han har lagt ner ett hästjobb för att fixa detta, berättar Andreas.
Nu pågår ett omfattande arbete för att få slakteriet KRAV-certifierat.
– Det fattas bara en del dokumentation innan det är klart.
Idag har bolaget 16 delägare där Ackra Invest är den största ägaren medan de övriga är bönder.
– Under hösten kommer vi att gå ut med en nyemission och vi välkomnar då fler delägare som vill vara med i den här satsningen.
Andreas berättar att de nya ägarna möts av idel lovord för att de vågar ta det här steget och starta om slakteriet som fram till slutet av 2018 drevs av Burträskbygdens Kött som då gick i konkurs.
– Vi har ett helt annat koncept. Vi kör med återtagsslakt, där slakterikunden själv svarar för sin egen försäljning. Det minskar riskerna betydligt eftersom vi inte behöver ligga ute med så stora medel, avslutar Andreas Bergmark.