Flera EU-länder samarbetar i brandbekämpningen i Sverige. Här en vattenbombare, normalt stationerad i Italien, i arbete utanför Ljusdal.
Flera EU-länder samarbetar i brandbekämpningen i Sverige. Här en vattenbombare, normalt stationerad i Italien, i arbete utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT

MSB: "Exceptionellt läge i Sverige"

Notera att denna artikel är från 2018.
Läget är exceptionellt i Sverige, enligt MSB. Ändå kommer Sverige att tacka nej till erbjudanden om hjälp, eftersom resurserna kan behövas bättre på andra ställen.

Sverige kommer att avböja ytterligare hjälp utifrån. Anneli Bergholm Söder, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, operativa avdelning, säger att Sverige kommer att tacka nej till erbjudanden om helikoptrar och markpersonal eftersom man nu byggt upp en beredskap.

– Men det kan ändras. För att inte binda upp styrkor som kan behövas bättre någon annanstans kommer vi att solidariskt tala om vad vi behöver, säger hon.

Sverige har dock tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp med skogsbränderna, skriver den finländske inrikesministern Kai Mykkänen på Twitter.

Finland har tidigare haft fullt upp med egna bränder, men läget där är nu så mycket bättre att man kan hjälpa sitt grannland, skriver YLE.

Allvarligt läge

Läget är mycket allvarligt i Sverige, enligt MSB.

– Det är fortfarande ett exceptionellt läge i Sverige med höga brandnivåer, säger Anneli Bergholm Söder under dagens presskonferens hos myndigheten.

Enligt Peter Arnevall, sakkunnig från räddningstjänsten under insatsen, är prognosen för de pågående bränderna delvis stabil.

– I Jämtland är prognosen stabil och aningen vikande. Insatserna går åt rätt håll och planerna fungerar. På samma sätt är det i Dalarna i Trängslet. Där är prognosen god och vi får försiktigt positiva signaler.

I Kårböle i Gävleborg hoppade branden på torsdagen över en begränsningslinje men kunde stoppas med hjälp av brandbekämpningsflyg. Fyra flyg vattenbombar på fredagen i området.

– Det är den brand vi är mest oroliga för, säger Peter Arnevall.

Oro för södra Sverige

Men nu riktas oron mot de södra delarna av landet, där brandrisken blir extremt hög. De fyra flygplan som på fredagen vattenbombar i Kårböle kommer att återgå till sin bas i Örebro när de är klara. De kommer där att vara redo för insatser i södra Sverige.

– Det är där vi är mest oroliga för att få en ny stor brand. Våra två största orosmoln är brandvärdena och temperaturerna i södra Sverige i dag, säger Peter Arnevall.

Hjälp utifrån

Stödet från andra länder är fortfarande stort.

I dag finns det fyra vattenbekämpningsplan på plats och jobbar i Sverige. Det är två plan från Frankrike och två från Portugal.

Dessutom är ett plan på väg från Turkiet, som väntas anlända på lördag eller söndag.

Därutöver finns 250 personer i markstyrkor, företrädesvis från Polen, Tyskland och Frankrike plus markstyrkor från nordiska länder.

Källa: MSB

  1. MSB beviljar nästan en miljon

  2. Räddningschefen: ”Väldigt roligt att vi kunde hjälpa till”

  3. Här slog kvicksilvret i taket: Mätstationernas topp-noteringar

  4. Trots torkan – mandeln är redo för skörd

  5. Hög luftfuktighet ett problem i vården

  6. Micael efterlyser långsiktighet: ”Vi måste få betalt för vårt jobb”

  7. Hittar eldstäder trots eldningsförbud: ”Man har en klump i magen”

  8. Hyresgästföreningen nedringda på grund av varma lägenheter – det här kan du tänka på

  9. Omöjligt att förbjuda eldfängda arbeten

  10. MSB: "Exceptionellt läge i Sverige"

Anmäl till Mediaombudsmannen Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
MSB: "Exceptionellt läge i Sverige"