Mariua Marklund (S). Arkivbild.
Mariua Marklund (S). Arkivbild.

Maria Marklund slutar som kommunalråd: ”Dags att någon yngre kraft tar över”

Socialdemokraten Maria Marklund slutar som kommunalråd i Skellefteå kommun. ”Jag vill inte spekulera i vem som tar över, men det är beslutat att det blir en kvinna”, säger hon till Norran.

– Det är dags att någon yngre kraft tar över posten som kommunalråd, säger Maria Marklund (S) som har en lång historia i Skellefteås politik.

1992 valdes hon in i det som då hette barn- och grundskolenämnden och 2002 blev hon ordförande i samma nämnd. 2015 valdes hon till kommunalråd, ett uppdrag som har delat med Lorents Burman.

Vid Skellefteå arbetarkommuns årsmöte den 23 mars kommer hon att avsäga sig sitt uppdrag.

– Jag kommer att fortsätta sitta i kommunfullmäktige för dit är jag vald hela mandatperioden.

Många nya efter valet 2018

Hon beskriver att beslutet att sluta som kommunalråd är en process som har pågått sedan valet 2018. Att hon fyller 65 i juli spelar till viss del roll.

– Det kom in så många nya efter valet, så vi lite äldre kände att det kunde vara bra att vara kvar ett tag tills de blivit lite varmare i kläderna. Tomas Marklund, kommunfullmäktiges ordförande, slutade ju tidigare och nu är det min tur. Det kanske blir någon mer också, det vet jag inte, säger Maria Marklund.

Vad kommer du att sakna mest?

– Vänner och bekanta, men de kan jag ju träffa ändå. Att inte ha möten varje kväll kan ju vara både på gott och ont, skrattar hon.

Att inte ha möten varje kväll kan ju vara både på gott och ont.

Blir en kvinna

Nu startar valberedningen en nomineringsprocess för att hitta efterträdaren och vid årsmötet är den 23 mars är det tänkt att ett nytt kommunalråd ska väljas.

– Jag vill inte spekulera i min efterträdare, men att det blir en kvinna det är klart. Det har partiet beslutat.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut