Ambulanspersonal tar hand om en man utanför en av de attackerade moskéerna i centrala Christchurch.
Ambulanspersonal tar hand om en man utanför en av de attackerade moskéerna i centrala Christchurch. Foto: Mark Baker/AP/TT

Chock och sorg efter massmord i moskéer

Nya Zeeland är i chock efter terrorattacken mot två moskéer där 49 personer sköts ihjäl. En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextrem har delgivits misstanke om mord. ”Det här kan bara beskrivas som en terroristattack”, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

41 av offren sköts ihjäl i en av de två moskéerna i staden Christchurch, de övriga i och omkring den andra. Dessutom vårdas 48 personer, inklusive små barn, för skottskador, enligt ett uttalande från sjukhuset.

Enligt Jacinda Ardern, som kallar dådet en välplanerad terrorattack, är runt 20 personer allvarligt skadade.

En 28-årig man som greps kort efter dådet har delgivits misstanke om mord. Ytterligare två personer har gripits för att ha burit vapen, men deras koppling till dådet är oklar. Ingen av männen ska tidigare ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott. I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen. Polisen uppger att man inte aktivt söker efter fler gärningsmän.

Polisen har även hittat två sprängladdningar, som har oskadliggjorts, fastsatta på ett fordon i staden. En byggnad i staden Dunedin, 30 mil söder om Christchurch, med misstänkt koppling till dådet undersöks av polis och närområdet har evakuerats.

"Det här är inte vi"

Premiärminister Jacinda Ardern säger att de misstänktas världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen". Attacken har chockat den muslimska befolkningen i Nya Zeeland – av vilka många kommit till landet som flyktingar.

-För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Jacinda Ardern, och fortsätter:

-Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Hon uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits via sociala medier.

-Det här är inte vi. Handlingen återspeglar inte hur vi är här i Nya Zeeland, säger Ardern.

"Snabba skott"

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna, som ligger på drygt 6 kilometers avstånd från varandra, när en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

-Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

-Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet.

Ett vittne som befann sig i en av moskéerna säger att han såg barn som sköts.

-Det var kroppar överallt, säger han.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare som enligt flera medier ska ha varit i Nya Zeeland "relativt kort tid".

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar den huvudmisstänkte 28-åringen för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Livesände dådet

Skytten livesände dådet via Facebook i 17 minuter, i en video vars äkthet bekräftats av AFP. Nyzeeländsk polis uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och varnar för att spridning av materialet kan leda till upp till tio års fängelse. På filmen syns främre delen av ett automatvapen när gärningsmannen går genom den första av de två attackerade moskéerna och mejar ner alla som kommer i hans väg.

Facebook raderade videon samt mannens konton på Facebook och Instagram kort efter sändningen, skriver Facebook på Twitter.

Enligt flera medier lades en lång text upp på nätforum och sociala medier före dådet under samma namn som Facebookkontot som sände live från attacken. Det över 70 sidor långa dokumentet ska visa att dådet skedde efter runt två år av förberedelser och radikalisering, skriver AFP.

Moskéer uppmanas stänga

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge och låst sina dörrar. Även butiker höll stängt under kvällen.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög för första gången i landets historia.

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch. Masskjutningen ska vara den dödligaste som skett i Nya Zeeland hittills.

Emma Gyllestad/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild. Foto: Newshub/AP/TT
Dådet inträffade i Christchurch på Nya Zeelands sydö.
En stor polisinsats pågår i nyzeeländska Christchurch efter skottlossningarna vid två moskéer i staden.
En stor polisinsats pågår i nyzeeländska Christchurch efter skottlossningarna vid två moskéer i staden. Foto: Mark Baker/AP/TT
Människor står utanför en av de moskéer som attackerats i Christchurch på fredagen.
Människor står utanför en av de moskéer som attackerats i Christchurch på fredagen. Foto: Mark Baker/AP/TT
Många anhöriga väntade utanför moskéerna för att få besked.
Många anhöriga väntade utanför moskéerna för att få besked. Foto: Mark Baker/AP/TT

Fakta: Vapenvåld i Nya Zeeland

TT

Moskéattacken i Christchurch är den första masskjutningen i Nya Zeeland på nästan 30 år.

Den senaste attacken skedde i staden Aramoana 1990, då 13 personer sköts ihjäl efter ett bråk mellan grannar.

Efter skjutningen i Aramoana skärptes landets vapenlagstiftning, men den sägs fortfarande vara relativt mild jämfört med många andra länders vapenlagstiftning.

Det finns runt 1,5 miljoner privatägda vapen i Nya Zeeland, som har en befolkning på nära 5 miljoner.

Enligt de senaste officiella siffrorna från 2013 dör mellan 3 och 12 personer årligen i skjutningar i landet.

Källa: Reuters, AFP

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut