Vän i Malå ger plats för möten

I ett och ett halvt års tid har eldsjälarna i nätverket ”Vän i Malå” skapat mötesplatser för nya och gamla Malåbor.
– Det är jätteroligt att vara här och att barnen får träffas, säger Tomas Mengstu.

Tomas Mengstu och dottern Maria, 3 år, gör sig redo för dagens aktiviteter. ”Vän i Malå” startades hösten 2023 och träffarna brukar locka drygt 40 personer med blandade nationaliteter.

Tomas Mengstu och dottern Maria, 3 år, gör sig redo för dagens aktiviteter. ”Vän i Malå” startades hösten 2023 och träffarna brukar locka drygt 40 personer med blandade nationaliteter.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2025-04-08 21:00

Nyheten i korthet

  • Nätverket "Vän i Malå" har skapat mötesplatser för nya och gamla invånare i Malå under de senaste 18 månaderna. Träffarna hålls en gång i månaden och inkluderar lek, idrott och socialisering.
  • "Vän i Malå" startades av Team W, samma grupp som organiserar manifestationer för en human flyktingpolitik. Gruppen har stått på torget varje lördag sedan våren 2021, oavsett väder eller helgdag.
  • Den 17 maj markerar fyra år av manifestationer, vilket kommer att firas med långbord, fest och aktiviteter på torget. Trots motvind fortsätter gruppen sitt arbete för att främja integration och gemenskap.

Tomas Mengstu, Helen Kyros och döttrarna Maria, 3 år, och Mosana, 4 månader, är några av de återkommande besökarna vid ”Vän i Malås” träffar.

De hålls en gång i månaden och har på senare tid tagit plats i badhusets foajé och i sim- och sporthallen.

undefined
Helen Kyros, 27, med dottern Mosana, 4 månader, i barnvagnen. Helen kom som flykting från Eritrea till Malå för knappt fyra år sedan.

– Det är lek och idrott, och så sitter vi och fikar och pratar, berättar Tomas, som liksom Helen ursprungligen kommer från Eritrea.

De tycker att träffarna är värdefulla.

– Det är inte så lätt att lära känna nya människor annars, säger Helen.

undefined
Linn Derrick och sonen Jonah, 4 år, är nästan alltid med på de träffar som närverket ”Vän i Malå” ordnar. ”Det är en rolig aktivitet”, tycker Linn.

Linn Derrick tycker också att det är ett bra grepp. Hon är Malåbo i grunden, kommer hit med sonen Jonah, 4 år, och brukar vara med nästan varje gång.

– Det blir som en naturlig mötesplats mellan kulturer och det kanske inte är så vanligt, säger hon.

undefined
Sohrab Tajik och Hans Selbach möts på innebandyplanen. Sohrab kommer ursprungligen från Afghanistan, medan Hans flyttade från Tyskland till Malå för att jobba som geolog.

För 12-årige Sohrab Tajik är det framförallt sporthallen som lockar.

– Det är kul att få köra bandy och träffa kompisar, säger han.

undefined
Samira Mohamed kommer ursprungligen från Kenya och studerar nu SFI i Malå. För henne är träffarna också ett sätt att träna på svenskan.

”Vän i Malå” startades av Team W, alltså samma grupp som står bakom manifestationerna på torget för en human flyktingpolitik.

De berättar att idén väcktes under ett av Team W:s möten, med inspiration från ”Vän i Umeå”.

– Vi får erkänna att integrationen har misslyckats. Då började vi prata om vad vi kan göra i Malå för att skapa mötesplatser, säger Ulla Norman och tillägger:

– Det handlar om att få till vänskapliga relationer på ett opretentiöst sätt. Att bara mötas och se vad som händer. Och det är ett utbyte, det är inte vi som ger och de som tar emot.

undefined
Fikat är en stående punkt vid de månadsvisa träffarna. De som dyker upp här kommer bland annat ifrån Afghanistan, Somalia, Tyskland och Ukraina.

Samtidigt fortsätter gruppen oförtrutet sina manifestationer med de svarta paraplyerna. 

Det är en riksomfattande rörelse som började som en protest mot ett dödligt bombdåd mot en skola i Kabul 2021, och som i Malå även fick en lokal prägel genom kampen för att rädda Wahid Sharafi undan utvisning.

Det har också gjort att Malåbornas engagemang sticker ut.

Gruppen har stått på torget varje lördag i ur och skur sedan våren 2021, oavsett om det har varit julafton eller nyårsafton.

undefined
Så här såg det ut när den 200:e manifestationen genomfördes på torget i Malå den 8 mars. Den 17 maj är det fyraårsjubileum, och då blir det även fest och långbord.

Den 8 mars var det lördag nummer 200 i ordningen och den 17 maj passeras en ny milstolpe, då manifestationerna har genomförts i fyra år.

Det kommer att uppmärksammas med långbord, fest och aktiviteter på torget.

Känns det då inte som att de jobbar i motvind, som samhället har förändrats de senaste åren? Visst är det motvind, men desto större anledning att fortsätta, blir svaret:

– Vi får inte tappa sugen, nu är det ännu viktigare att vi fortsätter. Det gäller att vara tjurskallig, säger Håkan Stråge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!