Stora skillnader i framtidstro mellan kust och inland

Många Malåbor upplever att framtidstron sviktar. Kommunens stålbad och de tomma husen längs Storgatan är några saker som spelar in. ”Att badhuset stängdes ned påverkar oss alla. Men vi måste tänka att det ordnar sig”, säger Helen Edvardsson Lundmark.

Kaisa Nyström på Nystedts kläder tycker att kommunen ska lyssna mer på företagarna.

Kaisa Nyström på Nystedts kläder tycker att kommunen ska lyssna mer på företagarna.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2018-04-06 08:10
Helen Edvardsson Lundmark och Jenny Nilsson jobbar på HVB-hem och har känt av de tuffa tiderna i Malå.
Helen Edvardsson Lundmark och Jenny Nilsson jobbar på HVB-hem och har känt av de tuffa tiderna i Malå.

Norrans och Ipsos väljarundersökning visar att de allra flesta som bor i Norrans spridningsområde känner en stark framtidstro. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Bland dem som bor i Skellefteå kommun skulle närmare tre av fyra beskriva framtidstron som positiv och även bland Norsjöborna är det klart fler som beskriver framtidstron som positiv än negativ.

I Malå däremot är siffrorna omvända.

”Man måste hoppas på sin hembygd”, säger Malåbon Torbjörn Johansson.
”Man måste hoppas på sin hembygd”, säger Malåbon Torbjörn Johansson.

De intervjuade har även fått svara på vad de tror om befolkningsutvecklingen och det kulturella och kommersiella utbudet de kommande 15 åren. Här märks en tydlig skiljelinje mellan kust och inland.

Befolkningsutveckling

Bland invånarna i Skellefteå kommun tror en klar majoritet att såväl befolkningen som utbudet kommer att öka. I Norsjö och Malå tror tvärtom de flesta på en minskning.

Mönstret återkommer när de intervjuade har fått sia om arbetslösheten. Här tror många Skelleftebor att den kommer att minska, medan majoriteten av inlandsborna tror att den kommer att öka.

”Jag hoppas att framtiden är ljus, att turismen ökar och att samhället blir mer levande. Det är det vi alla vill och hoppas.”

Att Malåbornas framtidstro har fått sig en knäck av det ekonomiska stålbad som kommunen håller på att genomföra är ingen djärv gissning. Bilden bekräftas av Jenny Nilsson och Helen Edvardsson Lundmark.

– Framtiden känns inte så ljus. Det är nedskärningar och olika grejer stängs ned. Vad kommer att finnas kvar? undrar Jenny, och får medhåll av Helen:

– Det påverkar hela samhället. Folk söker nya jobb, arbetslag splittras och många flyttar, säger hon.

Trygghet

Samtidigt hoppas de att det ska lösa sig. För de trivs ändå i Malå, där det är tryggt för barnen och nära till aktiviteter, släkt och vänner.

Vad tycker de då att politikerna borde göra? Ja, viktigast av allt är att se till att vården, skolan och omsorgen får de resurser de behöver.

– De kanske också ska rensa upp i kommunhuset, säger Helen.

Sanna Nyström, Rickard Magnusson och Kaj Lindblom snackar framtid på fiket i Norsjö.
Sanna Nyström, Rickard Magnusson och Kaj Lindblom snackar framtid på fiket i Norsjö.

Torbjörn Johansson trivs i Malå och tror på framtiden. Mycket hänger på vad de styrande väljer att prioritera:

Vård och skola

– Skolan är framtiden och för mig som pensionär börjar vården vara väldigt viktig.

Han har hört att kommunen har tänkt göra något åt centrum och affärerna, en välbehövlig satsning med tanke på alla fönster som gapar tomma.

Torbjörn tycker att den kommunala administrationen borde minskas. Han anser också att små kommuner borde skötas mer som företag – att ha en bra vd som ser till kommunens bästa är viktigare än partifärgen.

– Sedan krävs det andra saker i små kommuner. I Stockholm ska alla kunna åka tunnelbana, det går inte här. Jag hoppas att våra lokala politiker har börjat jobba för det, Abrahamsson tycker jag är ganska bra.

Har du bestämt vilka du ska rösta på?

– Till 90 procent i alla fall. Jag är inte blå.

Kaisa Nyström på Nystedts kläder tycker att kommunen ska lyssna mer på företagarna.
Kaisa Nyström på Nystedts kläder tycker att kommunen ska lyssna mer på företagarna.

Kaisa Nyström, delägare i Nystedts Kläder, tror också att färre tomma skyltfönster och fler företag i centrum skulle stärka framtidstron i Malå.

Det skulle även skapa en mer positiv bild för de besökare som kommer utifrån – som det är nu ser det skrämmande ut.

– Jag hoppas att framtiden är ljus, att turismen ökar och att samhället blir mer levande. Det är det vi alla vill och hoppas, säger Kaisa.

Samarbete

Hon efterlyser mer samarbete mellan kommunen och företagen, och ser företagande, äldreomsorg och barnomsorg som de viktigaste frågorna inför valet.

Carina Bergqvist, som jobbar på Galejan, tror att Malå har en bra framtid. Hon tycker att det både finns idéer och driv, och att åtminstone de yngre har ganska mycket framtidstro.

– Det som krävs är att folk inte bara ligger på sofflocket, säger hon.

Carinas råd till politikerna är att lyssna på väljarna.

Tycker du inte att de gör det idag?

– Nej, det kan vara svårt för den lilla människan att göra sin röst hörd.

Carina Bergqvist tycker att det är viktigast att satsa på barnen och ungdomarna.
Carina Bergqvist tycker att det är viktigast att satsa på barnen och ungdomarna.

Ett av inlandets stora problem är att ungdomarna flyttar ut för att aldrig mer återvända. Det märks också tydligt i Norsjö.

Kaj Lindblom, som var en av dem som gick i den sista årskullen vid Norsjö gymnasium, tror att nedläggningen av gymnasiet för några år sedan har drivit på den utvecklingen:

– När gymnasiet stängdes försvann ungdomarna.

Han och kompisarna Rickard Magnusson och Sanna Nyström tycker att det borde satsas mer på ungdomarna. Det är ändå de som är framtiden.

Satsningar

– Det finns lite att göra här och känns så ouppdaterat, säger Rickard.

Fler evenemang, satsningar på byarna och fräschare miljö inom äldre- och handikappomsorgen är några saker de efterlyser. De menar också att inlandet borde få mer av de stora satsningarna på vägar och järnvägar.

Samtidigt tycker de att den lilla orten i inlandet har sina fördelar – annars hade de ju inte bott här.

– Det är en familjär by där alla hälsar och känner varandra. Man har blivit van den lilla kupolen av trygghet, säger Kaj.

Sanna har också gått mot strömmen – hon flyttade från Skellefteå för att bli sambo med Rickard i Norsjövallen.

– Jag tycker att man har det man behöver här, säger hon.

Att Skellefteborna ser så ljust på framtiden kommer inte som någon överraskning för kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Hon konstaterar att det har hänt mycket de senaste åren – det investeras som aldrig förr, positiva besked om etableringar och en rejäl ökning av folkmängden i fjol:

– Det känns som att många engagerar sig i kommunens utveckling. Såväl unga som äldre, de som bott här hela sitt, nyinflyttade och folk från andra länder vill vara med och bidra.

Befolkningsutvecklingen

Sett till de kommande 15 åren, hur tror du att befolkningen kommer att ha förändrats i den kommun? Resterande har svarat ”oförändrat” eller ”vet ej”.

Kommun Minskat Ökat

Totalt 8 % 73 %

Malå 61 % 12 %

Norsjö 53 % 18 %

Skellefteå 4 % 79 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om