Simhallen i Malå har varit stängd i nästan tre år. Byggnaden är från 1967, har lappats och lagats i omgångar och när besökarna till sist skadade fötterna efter att trampat på krackeleringarna i kaklet beslutade kommunen att stänga simhallen.
Dessutom finns det asbest i byggnaden. För några veckor sedan genomfördes en asbestinventering och den visar att det farliga ämnet bland annat finns i damernas och herrarnas omklädningsrum och i rörböjar i källaren.
– Om vi ska göra något i fastigheten måste asbesten bort, säger Ebbe Ström Bergstedt, chef för fastighetsenheten vid Malå kommun.
Är det någonting i inventeringen som förvånar?
– Nej, det är det inte. Vi var medvetna om att det fanns. Vi trodde kanske att det var i större omfattning än vad svaren visar.
Det betyder också att saneringen kan bli billigare än vad som beräknats. En tidigare uppskattad kostnad låg på en till tre miljoner kronor, efter inventeringen har siffran justerats till omkring 650 000.
– Sedan finns det säkert plus och minus beroende på vad vi stöter på, konstaterar Ebbe Ström Bergstedt.
Vad gäller själva bassängen har det inte gjorts någon lika grundlig undersökning som i Norsjö. Men utifrån att den är byggd på ett liknande sätt och att det har varit läckage där är bedömningen att den är i lika dåligt skick som hos grannkommunen.
På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att gå vidare enligt den handlingsplan som finns. Det innebär bland annat att man ska ta fram en kalkyl på vad en rivning kostar och att politikerna i mars nästa år ska ta ett inriktningsbeslut om hur man ska gå vidare med badhuset.
– Då är frågan om det blir en rivning eller om byggnaden ska vara kvar för annan verksamhet, alternativt ett nybygge eller en renovering om vi ska ha ett badhus i Malå, säger Ebbe Ström Bergstedt.
Han konstaterar att finansieringen blir den stora knäckfrågan. Ett nybygge beräknas kosta runt hundra miljoner kronor, medan en renovering bedöms stanna vid hälften:
– Det är stora pengar för en liten kommun.
Får du mycket frågor och synpunkter om simhallen?
– Från början var det en hel del. Men inte just nu. Vi har gjort en enkät och skulle ha haft en uppföljning och en medborgardialog i våras. Men det tvingades vi skjuta upp på grund av covid-19.
– Men vi vet att det finns ett stort önskemål om att Malå ska ha ett eget badhus.