Kvällens moderator, Norrans politiske redaktör Mikael Bengtsson, inledde med att fråga politikerna vad de skulle prioritera om de plötsligt fick 1,50 skattekronor extra av staten.
Åtgärda de kommunala vägarna, tyckte Börje Stenlund (ML) och Emil Högberg (C), medan Cecilia Festin Stenlund (L), Lennart Gustavsson (V) och Mikael Abrahamsson (S) ville använda pengarna som grundplåt till ett nytt badhus.
Panelen fick även kommentera det spruckna samarbetet mellan S och V. Som Norran tidigare berättat har de båda partierna olika syn på hur situationen borde ha hanterats, samtidigt menar Börje Stenlund att sprickan har varit till skada för kommunen.
– Det är svårt att ro båten när en vill till vänster och en vill till höger, sa han.
Cecilia Festin Stenlund höll med, men sa också att hennes parti kunnat dra fördel av den oklara majoriteten:
– Barnomsorg på OB-tid har vi fått ihop tillsammans med Socialdemokraterna och kring Tjamstan har vi samarbetat med Vänsterpartiet.
En annan fråga gällde hur politikerna ska få tillbaka förtroendet hos medborgarna efter tankkortshärvan, en historia som fortfarande skaver hos många Malåbor.
Det genomgående svaret blev skärpta rutiner och dialog med medborgarna.
– Dåliga rutiner kan man inte skylla på tjänstemännen. Det är vi förtroendevalda som ska se till att det fungerar, sa Mikael Abrahamsson.
Huvuddelen av tiden ägnades dock åt inlandskommunernas tuffa situation: problemen kring befolkningsutveckling och kompetensförsörjning, bankernas och polisens bristande närvaro och statens ansvar. Allt i skuggan av de gigantiska satsningarna som sker i regionen, framförallt vid kusten.
Lennart Gustavsson framhöll att en liten inlandskommun inte på egen hand klarar av de enorma investeringar som krävs i bland annat simhallar och VA-nät. Då måste staten ställa upp, utan att kommunerna för den skull ska kallas tärande:
– Vi är de som bygger landet. Det är härifrån energin, skogen och malmen kommer.
Trots alla utmaningar var det en ljus bild som politikerna målade upp när de avslutningsvis gav sin syn på hur Malå ser ut om 25 år.
De lyfte bland annat fram engagemanget hos företagarna och de ideella krafterna, olika typer av samarbeten och att människor söker sig till andra livsmiljöer i pandemins spår.
– Det kommer att bli bra, sa Emil Högberg.