Första förbudet enligt ny lag –Portad från butik i Malå

En person har fått tillträdesförbud på Coop i Malå. Det är det första tillträdesförbudet som beslutats för någon butik i Norsjö eller Malå sedan lagen trädde i kraft den 1 mars i år. ”Jag hoppas att det blir en allmän preventiv verkan”, säger Bo Sandström, gruppchef vid polisen.

En person har fått tillträdesförbud på Coop i Malå efter att tidigare ha stulit från butiken. Bilden är ett montage.

En person har fått tillträdesförbud på Coop i Malå efter att tidigare ha stulit från butiken. Bilden är ett montage.

Foto: Lennart Enkvist/Evelina Eriksson

Malå2021-11-19 08:00

Lagen om tillträdesförbud trädde i kraft den första mars i år och innebär att en person kan förbjudas från att vistas i en butik om hen begått upprepade brott mot butiken och riskerar att göra det igen. Det kan handla om ringa stölder, eller snatterier som det hette förut, eller om personen allvarligt trakasserar någon som befinner sig i butiken.

Nu har en person blivit portad från Coop i Malå, med hjälp av ett tillträdesförbud. Anledningen är att hen stulit från butiken vid två tillfällen och att det finns risk för att personen kommer att begå nya brott i butiken, enligt åklagarkammaren i Umeå som beslutat om förbudet.

Bo Sandström, gruppchef vid polisen i Malå och Norsjö berättar att det är första gången han ser ett sådant här beslut i Norsjö och Malå. Han hoppas att det kan verka förebyggande.

undefined
Erik Norberg, butiksinnehavare på Coop i Norsjö.

–Jag hoppas att det blir en allmän preventiv verkan, att folk vet om att om de stjäl flera gånger så får de inte komma in i butiken. Det kan vara bra att känna till hur lagen fungerar, säger han.

I Norsjö har ingen meddelats om tillträdesförbud sedan den nya lagen trädde i kraft. Erik Norberg som är butiksinnehavare på Coop i Norsjö berättar att de själva inte har särskilt mycket problem med återkommande snatterier men att han är positiv till den nya lagen. 

– Det är skönt att veta att möjligheten finns. Vi har ju hört av kollegor i städerna att de har problem med återkommande snatterier som de inte kunnat göra något åt tidigare. Men nu finns möjligheten, vilket är jättebra för oss också, säger han.                                      

Tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud till butik trädde i kraft den första mars i år. 

Ett tillträdesförbud får inte gälla för personer under 15 år.

Det ska gälla en viss tid, högst ett år men kan förlängas årsvis om det finns risk att personen kommer att fortsätta begå brott i butiken. 

En anmälan om tillträdesförbud kan antingen göras av butiksinnehavaren, eller polisen, i samråd med innehavaren.

En åklagare beslutar om förbudet.

Den som bryter mot tillträdesförbudet riskerar att straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. 

Källa: Riksdagen, Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!