Malå kommun vill dra in ringbilarna

Vid årsskiftet drog Norsjö kommun in alla ringbilar.
Nu tänker Malå göra samma sak.
– Tyvärr är nyttjandet lågt. Vi måste fundera på hur vi framöver ska organisera kollektivtrafiken i glest befolkade områden, säger Lennart Gustavsson (V).

Ringbilstrafik innebär att man på vissa linjer kan ringa och boka en resa i förväg, och då betalar för en bussbiljett. Sedan står kommunen för resterande kostnad.

Ringbilstrafik innebär att man på vissa linjer kan ringa och boka en resa i förväg, och då betalar för en bussbiljett. Sedan står kommunen för resterande kostnad.

Foto: Viktoria Berglund

Malå2025-06-04 21:00
  • Malå kommun planerar att dra in samtliga ringbilar på grund av lågt nyttjande och behov av besparingar, vilket kan spara cirka en halv miljon kronor.
  • Endast tre av tio linjer har använts de senaste åren, med få resenärer, vilket väcker frågor om marknadsföring och effektivitet.
  • Beslutet, som tas nästa vecka, är en del av en större diskussion om hur kollektivtrafik i glesbygd kan organiseras bättre och mer hållbart.

När Norsjö kommun vid årsskiftet drog in samtliga ringbilslinjer fick det även konsekvenser för grannkommunen i nordväst.

Klart flest resenärer hade nämligen den linje som gick till och från järnvägsstationen i Bastuträsk, en linje som även omfattade Malå.

Malå kommun hade då att ta ställning till om man skulle fortsätta med servicen och ta hela kostnaden själv, eller om man skulle följa Norsjös exempel och lägga ned trafiken.

Beslutet blev att även Malå drog in ringbilslinjen vid årsskiftet.

Till saken hör också att Malå – precis som Norsjö – måste göra besparingar på kollektivtrafiken.

Därför föreslår nu kommunstyrelsens allmänna utskott att även de resterande ringbilsturerna dras in med omedelbar verkan.

Enligt kommunens utredning handlar det om tio linjer, varav bara tre har använts de senaste åren och där resandet har varit lågt:

• Malå–Lövberg (1 resenär 2024).

• Malå–Adak (45 resenärer 2024).

• Malå–Björksele (31 resenärer 2024).

Lennart Gustavsson, ordförande i kommunstyrelsens allmänna utskott i Malå.
Lennart Gustavsson, ordförande i kommunstyrelsens allmänna utskott i Malå.

Allmänna utskottets ordförande Lennart Gustavsson säger att han beklagar att nyttjandet har varit så lågt:

– I princip borde efterfrågestyrd trafik vara ett attraktivt komplement i landsbygd och glesbygd.

En invändning som kom upp i Norsjö var att ringbilarna marknadsfördes för dåligt, att folk inte visste om att de fanns, kan det vara så även här?

– Jag har inte hört det argumentet. Men jag säger inte emot, det kan ligga ett uns av sanning i det.

Lennart Gustavsson, som även sitter med i den regionala kollektivtrafikmyndigheten, konstaterar att kollektivtrafik i glest befolkade områden är något helt annat än i städerna.

Därför är det också viktigt att tänka igenom hur trafiken organiseras så att det passar just här, menar han:

Ska även andra resenärer ha möjlighet att åka med skolskjutsarna? Går det att få till enklare och mer heltäckande biljettsystem? Och hur kommer man ifrån de problem som länsgränser kan orsaka?

– Vi behöver fundera på hur vi får till ett sammanhållet system för kollektivtrafik som är oberoende av trafikslag, operatörer och länsgränser, säger Lennart Gustavsson.

Indragningen av ringbilarna beräknas totalt ge en besparing på omkring en halv miljon kronor per år. Beslut fattas av kommunstyrelsen i nästa vecka.

När Norsjö kommun i december beslutade att lägga ned ringbilarna fattade man även beslut om att utöka linjetrafiken med en tur till Bastuträsk som tidsmässigt är anpassad till nattåget.

Fakta Ringbilar

• Ringbilar är en form av linjelagd trafik, där man på vissa linjer ringer och beställer sin resa i förväg, och då får åka taxi enligt en förutbestämd taxa.

• Målet med ringbilarna är att människor som bor i glesbygd och inte har tillgång till linjelagd trafik ska ha möjlighet till samma samhällsservice som andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!