Blandade känslor när restriktionerna lättas

Idag hävs de flesta restriktionerna och många som jobbat hemifrån kan återgå till sina arbetsplatser. Men för de allra flesta har hemarbete aldrig varit något alternativ, i stället har de gått till jobbet som vanligt – ofta med risken att bli smittad. ”Nu är det upp till alla att förstå hur man ska bete sig”, säger Lovisa Åström, som jobbar på Ica Supermarket i Malå.

Anette Örnberg, Moa Hägg, Lovisa Åström på Ica Supermarket i Malå är några av alla dem som hållit igång samhället under pandemin.

Anette Örnberg, Moa Hägg, Lovisa Åström på Ica Supermarket i Malå är några av alla dem som hållit igång samhället under pandemin.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2021-09-29 06:15

När en pandemi bryter ut är vissa yrkesgrupper mer utsatta än andra. De som arbetar inom vården och omsorgen hamnar oundvikligen i frontlinjen, men även inom till exempel vissa serviceyrken är risken för att smittas högre än för många andra.

Självklart skapar det en oro. Inte minst var det så i början av coronapandemin, innan vaccinet och när sjukdomen till stor del var ett mysterium.

– En del blev jättesjuka medan andra knappt kände någonting alls, säger Moa Hägg.

undefined
”I början visste man inte alls hur det skulle bli”, säger Moa Hägg, Ica Supermarket, Malå.

Tillsammans med Anette Örnberg, Lovisa Åström och de andra på Ica Supermarket i Malå tvingades hon snabbt anpassa sig till den nya verkligheten.

Det blev hålla avstånd, tvätta händerna och utkörning av varor som gällde. Fast det där med att hålla avstånd har det varit lite si och så med från kundernas sida.

– Respekten för medmänniskorna upplever jag inte att man har tagit på allvar. Om man är på lagret blir det automatiskt att vi håller avstånd, det är svårare i butiken, säger Anette Örnberg och får medhåll av Moa Hägg:

– Det är först när man säger till som en del tar ett myrsteg tillbaka.

Anette Örnberg har själv haft covid. Hon var en av de första i Malå som drabbades, i april 2020. 

Hon blev aldrig så dålig att hon behövde läggas in på sjukhus. Men eftersom så mycket var okänt kring sjukdomen befarade hon det värsta:

– Jag tog farväl av barnen. Det var jätteknäppt, men man visst ju inte då hur det skulle bli.

Totalt har tre av de anställda i butiken drabbats av coronaviruset. Men ingen av dem har smittats på jobbet, vilket de betraktar som ett smärre mirakel med tanke på hur mycket folk de träffar.

Idag hävs många av restriktionerna. Det är något som butikspersonalen har blandade känslor inför.

– Det är klart att det är skönt att gå tillbaka till vardagen. Vi måste lära oss leva med det här. Men samtidigt känner jag att det är lite för tidigt, säger Moa Hägg.

De hoppas att folk inte släpper på alla spärrar och börjar leva precis som förr.

– Nu är det upp till alla att förstå hur man ska bete sig. Men de som inte har hållit avstånd tidigare kommer inte att börja med det nu, tror Lovisa Åström.

undefined
Förskollärarna Gunilla Grahn och Jeanette Grundberg med barnen Ralph Renström, Elva Schüller och Riyan Moowada Abdullahi vid förskolan Tjambo i Malå.

En annan yrkesgrupp som gått till jobbet som vanligt är de som arbetar inom barnomsorgen. För dem är inte heller ”att hålla avstånd” något alternativ.

– Det funkar inte att trösta någon på två meters avstånd, konstaterar Jeanette Grundberg, förskollärare vid förskolan Tjambo i Malå.

Men även om arbetet med barnen är detsamma så har mycket annat förändrats sedan pandemin bröt ut: snoriga barn får vackert stanna hemma, föräldrar och personal träffas ute så långt det går och utvecklingssamtalen sker via telefon.

Jeanette Grundberg och kollegan Gunilla Grahn tycker att föräldrarna sköter sig bra. De ringer och frågar om de är osäkra och det är inga problem om de måste hämta sina barn.

Överlag har Malå klarat sig bra under pandemin och det gäller även förskolan Tjambo. Här har det bara varit något enstaka fall, dessutom har de skärpta rutinerna lett till att det knappt har varit några fall av magsjuka eller influensa sedan coronan bröt ut.

Hur oroliga har ni varit för att smittas?

– Det är olika. En del har varit väldigt oroliga beroende på familjesituationen. När man jobbar med dem försöker man se till att de inte behöver ha några större föräldrakontakter, säger Jeanette Grundberg.

Samtidigt är kontakten med föräldrarna något som personalen verkligen har saknat. Bara att kunna ropa in dem och säga ”kom in och kolla vad barnen har gjort”.

Gunilla Grahn är övertygad om att det är ömsesidigt:

– När jag jobbade i Kriberg och vi hade avslutning ordnade vi en utomhusutställning. Alla föräldrar kom. Det märktes att de hade saknat det, berättar hon.

undefined
Gunilla Grahn och Jeanette Grundberg har framförallt saknat kontakten med föräldrarna.

Vilka rutiner som nu kommer att gälla på Tjambo var inte klart vid Norrans besök. Men hur det än blir är i alla fall Jeanette Grundberg inställd på att vardagslivet kommer att rulla på ungefär som det har gjort under pandemin.

– Jag kommer inte att gå in och handla klockan fyra. Jag försöker ändå tänka till. Det är viktigt att vi fortsätter tvätta händerna och stannar hemma om vi är förkylda, säger hon.

Det här gäller nu

Efter den 29 september får fullvaccinerade återgå till ett mer normalt samhälle. Deltagartaken vid allmänna sammankomster tas bort, liksom kravet på avstånd mellan sällskap. 

Kravet på sittande servering på restauranger försvinner också, även regleringar för öppettider och storleken om åtta personer på sällskap. 

Rekommendationen om att arbeta hemifrån så mycket som möjligt försvinner också.  

De allmänna råden om att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid symtom ligger dock fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!