Rekordstort överskott för Malå kommun

Efter att i flera år ha brottats med stora ekonomiska problem gör Malå kommun ett plus på hela 16,5 miljoner kronor för 2020.

Resultatet är drygt tio miljoner kronor bättre än budget och innebär att kommunen nu kan återställa det underskott som redovisades för några år sedan.

Resultatet är drygt tio miljoner kronor bättre än budget och innebär att kommunen nu kan återställa det underskott som redovisades för några år sedan.

Foto: Henrik Montgomery/arkivbild

Malå2021-03-30 18:00

För några år sedan tog Malå hjälp av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att se över den krisande ekonomin. Det resulterade i ett stort åtgärdsprogram som närmast kan beskrivas som ett stålbad.

Sedan dess har Malå kommun både haft röda och svarta siffror i bokslutet, men när kommunen nu summerar det gångna året redovisar man ett överskott på hela 16,5 miljoner kronor. 

En förklaring är att flera av de besparingar som tidigare beslutats har fått full effekt under 2020. Det märks bland annat på att antalet anställda inom kommunen har minskat.

Det beror delvis på att mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har upphört, men även inom exempelvis barn- och utbildningsavdelningen har antalet anställda blivit färre.

Men det finns också en annan viktig förklaring till resultatet. Malå har – precis som alla andra kommuner – fått en rejäl kompensation från staten för allt som coronapandemin har ställt till med.

Visserligen minskade skatteintäkterna, men det uppvägs med råge av ökade statsbidrag. Till exempel fick kommunen 5,6 miljoner kronor i extra bidrag på grund av corona. Dessutom har försäkringskassan bidragit med ersättning för höga sjuklönekostnader.

Extrapengarna från staten gör också att kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) manar till försiktighet när han kommenterar bokslutet:

”Det är ur ett långsiktigt perspektiv viktigt att spara i ladorna när möjlighet ges”, skriver han.

Samtidigt går pandemins påfrestningar som en röd tråd genom årsredovisningen. Inom såväl omsorgen som skolan och förskolan har mycket av personalens tid och kraft gått åt till att jobba med pandemin.

Kultur- och fritidssektorn har också drabbats hårt, då bland annat idrottsanläggningar hållits stängda och fritidsgården bommat igen för fysiska möten. Även i och omkring Tjamstanbackarna har pandemins effekter varit kännbara.

Vad som också har påverkat alla verksamheter är att sjukskrivningarna har ökat.

Framtiden då? Ja, förutom att klara av ekonomin och pandemin lyfts en annan ödesfråga fram i årsredovisningen: förmågan att behålla och rekrytera personal.

Inte minst blir det nödvändigt för att fylla igen luckorna efter de pensionsavgångar som väntas:

”För att klara detta måste Malå kommun vara en attraktiv arbetsgivare. Konkurrensen om medarbetarna kommer att hårdna”, heter det i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!