Magdansöser ”förmedlas” till Skellefteå – via dömd strippklubbsprofils verksamhet

Notera att denna artikel är från förra året.
Restaurang Taj Mahal i centrala Skellefteå har kopplingar till en känd strippklubbsprofils verksamhet, som annonserar om hur magdansöser ska ”förmedlas” till Skellefteå. För några månader sedan dömdes mannen till två års fängelse för grova brott.

Mannen driver klubbar i Sundsvall, Karlshamn och Vara. Sedan en tid annonseras även ett samarbete med verksamheten i Skellefteå: ”Ett nytt samarbete är på gång, från den 23 augusti, där vi får möjlighet att rekommendera magdansösartister. Öppet alla dagar från 20.00 till 05.00.”

2013 inledde mannen ett samarbete med en restaurang i Kiruna, men det blev en kortvarig satsning. NSD rapporterade om en långdragen fejd mellan honom och chefen för den övergripande koncernen.

Mannen har även drivit strippklubbar i Åre och Jönköping, som stängdes under 2016.

På hemsidan för strippklubbsprofilens verksamhet framgår det att artister ska ”förmedlas”.
På hemsidan för strippklubbsprofilens verksamhet framgår det att artister ska ”förmedlas”. Foto: Skärmdump från hemsidan för strippklubbsprofilens verksamhet

Inköpspris, öppettider eller myndighetskontakt

I Skellefteå drog restaurang Taj Mahal tillbaka sitt serveringstillstånd för alkohol i början av veckan. Det är inget unikt förfarande, sett till strippklubbsprofilens historia.

2016 togs även serveringstillståndet för verksamheten i Åre tillbaka, skriver Östersunds-Posten. Istället skulle det säljas folköl, vilket också föranmäldes till kommunen i enlighet med alkohollagen.

I samband med hävandet i Skellefteå skedde samma sak.

Varför är försäljning av folköl att föredra framför starkare varor?

– En faktor kan vara det billigare inköpspriset, en annan kan vara minskad myndighetskontakt, resonerar Jörgen Lindkvist, verksamhetschef vid konsument- och överförmyndarverksamheten i Skellefteå.

Ingen mer laglig alkoholservering

– Jag tänker att man vill ha längre öppettider. I normalfallet ska allting vara tomt och tömt klockan 01.30, men med folkölen kan man i princip ha öppet dygnet runt, säger Magnus Karlsson, utredare vid tillsynsenheten.

Under den samlade insatsen mot restaurangen deltog han för kommunens räkning.

– Det gällde frågor om serveringstillstånd och en livsmedelskontroll.

Enligt Magnus Karlsson händer det visserligen att restauranger häver sitt eget serveringstillstånd, men det brukar ske i samband med att verksamheten avvecklas.

Har du varit med om det här förfarandet förut?

– Nej, det är ganska ovanligt.

Rätten: Han var den riktiga företrädaren

I mars dömdes strippklubbsprofilen mot sitt nekande till två års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Domen inkluderar ett näringsförbud, som säger att han inte får driva företag under fem år. Mannen har ännu inte placerats på någon anstalt.

En affärspartner dömdes också, för brott kopplat till en verksamhet där partnern var den officiella företrädaren. Rätten konstaterade dock att strippklubbsprofilen var den riktiga företrädaren. Tillsammans ska de ha undanhållit uppgifter om intäkter, arbetsgivaravgifter och skatter.

Enligt domen var det nästan fem miljoner kronor som aldrig bokfördes.

Mannen har nekat till brott och sagt att han tänker överklaga domen mot honom.
Mannen har nekat till brott och sagt att han tänker överklaga domen mot honom. Foto: Skärmdump från hemsidan för strippklubbsprofilens verksamhet

Norran har sökt strippklubbsprofilen. Han svarade via sms på fredagseftermiddagen att han inte tänker medverka, som han också har uppgett för P4 Västerbotten.

”Nöjesansvarige” vägrar svara på frågor innan torsdag

Taj Mahals ”nöjesansvarige” har utlovat ett skriftligt svar på Norrans frågor, men inget sådant har kommit. Restaurangens ägare har inte heller återkommit med några svar.

Så här ser strippklubbsprofilens verksamhets startsida ut på nätet.
Så här ser strippklubbsprofilens verksamhets startsida ut på nätet. Foto: Skärmdump från hemsidan för strippklubbsprofilens verksamhet
  1. Norrans grävsatsningar nominerade till Silversleven

  2. Skebos vd: ”Alla kan känna sig som vinnare”

  3. Marknadschefen: ”Han bestrider det här”

  4. Club Private X: Fortfarande ingen kontakt med den ansvarige – nu agerar Skebo

  5. ”Han återkommer inte till oss”

  6. Magdansöser ”förmedlas” till Skellefteå – via dömd strippklubbsprofils verksamhet

  7. ”Svårt att orientera sig i lokalen”

  8. Ingen mer laglig alkoholservering

  9. Skelleftepolisen slog till mot restaurangen mitt i natten: ”Finns misstankar om brott mot två lagar”

  10. Efter avslöjandet – Skebo säger upp avtalet med restaurangen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Magdansöser ”förmedlas” till Skellefteå – via dömd strippklubbsprofils verksamhet