Erik tror på batterisågen

Erik Sparrman, Lund, Skellefteå, är en skogsveteran. Han har nu under några år testat batteridrivna motorsågar. ”De är en god bit på rätt väg”, säger han.

Erik Sparrman tycker att den batteridrivna kedjeröjsågen fungerar utmärkt i en inte alltför krävande skog.

Erik Sparrman tycker att den batteridrivna kedjeröjsågen fungerar utmärkt i en inte alltför krävande skog.

Foto: Foto: Lars Andersson

Lund, Skellefteå2019-10-19 15:00
undefined
Erik Sparrman tycker att den batteridrivna kedjeröjsågen fungerar utmärkt i en inte alltför krävande skog.

Erik har varit skogsmänniska i hela sitt liv. Han har jobbat som huggare och skogsmaskinförare. Sedan blev det tio år som lärare vid skogsbruksskolan i Åbyn, Burträsk, innan han startade eget 2013, AB Skog & Terräng.

Batteriryggsäck

Han följde med och höll sig informerad om batterisågarna då de började dyka upp. Kunde de bli ett alternativ till bensindrivna eller eldrivna motorsågar?

– För fem år sedan var jag jätteskeptisk till de batteridrivna sågarna, berättar han.

Erik insåg att han var tvungen att prova. Den första han köpte var en batteridriven kedjeröjsåg. Kombinerat med en batteriryggsäck hade den batterikraft en hel dag i skogen. Det gav mersmak.

Under utveckling

Det har lett till att Erik är mindre skeptisk. Han kan se batterisågens för- och nackdelar – och ser att det är ett verktyg som är under utveckling.

– Den har styrkor. Det går att börja använda klockan sju på morgonen utan att störa grannarna. Den lever ju inte om. Det gör att man kan röja vid hus utan att störa.

undefined
På rätt väg. Erik Sparrman tror att de batteridrivna sågarna även professionellt kan komma att konkurrera med bensinsågarna med tiden.

De nya batterierna har blivit bättre.

– Är jag mitt i skogen vill jag inte åka hem för att ladda batterierna. Jag har två batterier med mig i dag och räknar med att drifttiden på varje batteri kommer att fördubblas på några år.

Flera fördelar

Tidningen ”Gör det själv” testade för knappt ett år sedan sju batteridrivna motorsågar.

Den konstaterade att batterimotorsågarna har en rad stora fördelar jämfört med de bensindrivna.

”De låter mindre, skakar mindre, väger mindre och är lättare att starta. Jämför man istället med motorsågar som drivs med el kan du med de batteridrivna röra dig mer fritt. Och så slipper du risken att råka klippa av sladden. Du får det bästa från båda världar, och de nya maskinerna är dessutom fulla med den råstyrka som tidigare var deras stora akilleshäl.”, skrev tidningen.

Priset är dock högre, även om återuppladdningsbara batterier drar ned kostnaden.

För hemmabruk

Erik Sparrman anser att de eldrivna sågarna inte riktigt är färdiga för tungt professionellt skogsbruk ännu, men att till exempel batteridrivna röjsågar kan vara bra för hemmabruk och yrken där sågen används då och då.

– Den är förvånansvärt kraftig, även om det är lite klen då det kommer till kraftigare skog, säger Sparrman om röjsågen och ser begränsningar från en decimeter i diameter.

Han ser också att batteridrivna sågar sågar nu börjar hitta hem hos olika yrken.

– Batterierna är så bra i dag att de går att köra med maxeffekt till de tar slut.

– Sågarna måste vara perfekta att använda för vaktmästare och på campingplatser. Jag vet att det redan i dag används mycket batteridrivna redskap på kyrkogårdar och det är bra eftersom batterierna går att använda till olika verktyg.

Motorsågens historia

Det första motorsågspatentet för den moderna motorsågen utfärdades den 15 juli 1918, men det var först under 1950-talet den blev mer allmänt spridd.

Den enmansmotorsåg som Andreas Stilh presenyerade1929 vägde 46 kilo.

Import av motorsågar till Sverige kom igång under 1940-talet och några år efter andra världskriget började produktonen av enmansmotorsågar i Sverige. Detta inför parallellt med att skogsbruket hade prist på arbetskraft.

I början av 1960-talet användes motorsågen huvudsakligen för att fälla träden och kapa upp stammen i delar. Kvistning utfördes vanligen med yxa. Med tiden utvecklades sågarna så att de blev mindre och lättare. De blev då ett verktyg även för kvistningsarbetet.

På 1980-talet kom den manuelle skoghuggaren att till stor utstrckning att ersättas av skogsmaskiner. och i dag levere motorsågen främst i det privata skogsbruket.

Källor: ATL, Wikipedia, ”Motorsågens introduktion i svenskt skogsbruk” (J Emanuelsson, 1996)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!