Nu är det grönt för grönt igen

Vi gammlisar som var unga på 70-talet har faktiskt rätt att bli lite tårögda ibland. En monstera, även om den är liten, det är total nostalgi ut i minsta lilla bladflik. Nu när historien har gått varvet runt så är denna krukväxt tillbaka på ruta ett igen. Grönt, det är vad de yngre anno 2018 vill ha på sina fönsterbrädor.

Monsteran, 70-talisten som kom tillbaka. Det finns också en tvåfärgad sort som heter monstera variegata, tipsar Rut Morén.

Monsteran, 70-talisten som kom tillbaka. Det finns också en tvåfärgad sort som heter monstera variegata, tipsar Rut Morén.

Foto: Jeanette Lövgren

Lövånger2018-04-20 07:15
undefined
Monsteran, 70-talisten som kom tillbaka. Det finns också en tvåfärgad sort som heter monstera variegata, tipsar Rut Morén.

Hos Lövångers Blommor och Begravningsbyrå jobbar en ung människa med koll. Rut Morén, 24, medlem i gruppen Växtgäris på Facebook, har just huggit tag i en monstera och stegat iväg till rummet bakom disken där växterna sätts om.

Monsteran behöver ny jord, fast inte en alltför stor kruka.

undefined
High chaparral. Visst har den taggar, men är trots det ingen kaktus.
undefined
Byt ut keramikkrukan mot en glasburk och njut av hela växten, inklusive rotsystemet.
undefined
Bäraren av dessa eleganta blad kallas zebrakalla.
undefined
Låt sparrisen samsas med lite robustare växter för mesta möjliga kontrastverkan.
undefined
Många vill ha blommor i aprikos, rosa och cremevitt, men svart har också en växande fanklubb. Rut Morén med en nästan svart begonia rex i famnen.
undefined
En orkidé växer lika bra i bara vatten.
undefined
En sicksackbuske för mesta möjliga sprödhet.

– Unga vill ha gröna växter nu, berättar Rut. Det får gärna vara växter som är nyttiga, som rensar luften till exempel. Växter är bra för människor, man har något att pyssla om, som ett husdjur ungefär.

Det växtintresserade är särskilt förtjusta i just nu är exempelvis citrus- fikon- och olivträd i kruka, mormorsblomman saint paulia, garderobsblomman raven, gloxinia, ginkgo biloba, elefantöra och pelargoner. En annan gammal bekant är palettbladet som återupptäckts igen.

– Calatheor av olika slag är superpopulära.

Den som ser sig omkring inser snabbt att det har blivit mer transparant i växtvärlden, för vad är det som hänger i en ampel där borta? Är det inte en glasburk? Jovisst är det det. Och i denna burk har en murgröna sitt hem. Murgrönan (en av Ruts favoritväxter) visar inte bara upp sitt flikiga bladverk, den visar också upp sina rötter. Det är det som är grejen med burken, att hela växten ska synas. Det finns ett stort intresse för det organiska just nu.

Samma sak, fast på ett lite annorlunda sätt, är det med orkidén som växer i en glasvas. Det finns inte en gnutta jord i den, bara vatten.

– Det är ett stort intresse för vattenkultur just nu, förklarar Rut.

Hon vet dessutom att high chaparral (som är en euphorbia, se faktarutan), en stickig vän från ett svunnet 70-tal, också är på väg upp i både bildlig och bokstavlig bemärkelse.

Svarta växter har också en hängiven publik.

– Det här är en begonia rex som är nästan svart. Det är bladen som är svarta, inte blommorna. Begonia rex finns i flera andra färger.

Zebrakallan med sina randiga stjälkar och eleganta spetsiga blad är en ny bekantskap som ingår i den gröna zon som är på ständig tillväxt. Dit hör även den skira sicksackbusken och alla kaktusar som varit, och fortfarande är, stort hos alla dem som ser växter som en väsentlig del av inredningen: Kanske den allra väsentligaste till och med.

Och apropå inredning så kan vi gammlisar avslöja en hemlis som bygger på egna erfarenheter. En monstera som får växa och må gott i ett skuggigt hörn, utan allför mycket direkt solljus, den kan bli riktigt stor efter tio femton år.

Väldigt stor faktiskt.

Bladen kommer garanterat att slå i taket och jord- och rotklumpen är så tung att ägaren omöjligt klarar av att sätta om den på egen hand.

Det här är en begonia rex som är nästan svart.

Mer om euphorbia

High Chaparral: Euphorbia trigona, är i själva verket en törelväxt och är faktiskt släkt med vår vanliga julstjärna.

Nya plantor: Får man genom att bryta av sidoskotten. Låt dem torka ett par dagar och plantera i fuktig sandblandad jord. Obs: Täck inte över skotten med plast.

Varning! Alla delar är giftiga om man får dem i sig. Chaparralen har dessutom ämnen som kan vara väldigt irriterande för huden. Tvätta händerna om du tagit mycket i den.

Euphorbia eller kaktus? Skillnaden mellan dessa båda växttyper är att euphorbior har en vit mjölksaft och att de inte har taggarna samlade i små "kuddar" som kaktusarna har. Euphorbior kommer mestadels från Afrika och kaktusar från Amerika. Båda är suckulenta och samlar vatten i stam eller blad. Växterna är anpassade till torrt klimat och får inte vattnas för mycket. Låt torka upp rejält mellan vattningarna och var försiktig med gödningen.

(Källa: Ica-Kuriren, hemmets.se, krukväxter.com)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!