Föräldern fick information om Kumulus för ungefär ett år sedan. Det drivs som ett projekt och finns i Umeå och sedan den 12 mars i år även i Skellefteå.
Syftet är att stötta, främst barnen, i familjer där någon är frihetsberövad. I Sverige handlar det om cirka 30 000 barn. Kumulus, som är en del av föreningen Öppen Gemenskap, ordnar träffar för barnen där man bland annat ger samtalsstöd i olika former som utarbetas individuellt. Man utgår från varje barns behov. Men projekttiden går ut vid årsskiftet och det är oklart om verksamheten kommer att finnas kvar.
– Kumulus underlättar för barnen eftersom de har någonstans att ventilera sina tankar och funderingar, säger en av föräldrarna och berättar att denne först sa till barnen att den andra föräldern är ”bortrest”.
Svårt att greppa
Det var svårt att berätta att det handlade om ett fängelsestraff. Hur säger man en sådan sak och hur ska man kunna svara på alla frågor och möta barnens oro? Så beskriver den föräldern att tankarna gick.
– Det är ju också svårt för mig att greppa och hantera det som har hänt. Jag är ju kvar här med barnen och vardagen som ska fungera.
En annan förälder som deltar i lägret håller med. De uppskattar att Kumulus finns och tycker det är viktigt för barnen att träffa andra barn i samma situation, att förstå att de inte är de enda.
Vid ett annat bord i matsalen står en tonårstjej och deokorerar en annan tårta. Hon rullar en grön marsipanbit mellan fingrarna. En pojke swishar förbi på väg mot utgången. Sammanlagt har föräldrar och barn bakat fyra tårtor på lägret och före middagen ska vinnaren till den ”fränaste tårtan” koras.
Kumulus helgläger finansieras via ett privat företag och innehåller det projektet står för: Lekar varvat med samtal och övningar. Det säger pedagogen Pernilla Fredriksson som tillsammans med socionomen Sandra Brändström ansvarar för projektets verksamhet i Skellefteå- och Umeåområdet, där 13 barn ingår.
– Vi ser att vi gör nytta och att barnen mår bättre, säger Pernilla Fredriksson.
Stor skamfaktor
För att verksamheten ska kunna fortsätta har man sökt medel från flera olika aktörer samt samverkansavtal med de båda kommunerna, men där säger de anställda att man fått nej. De säger också att det är svårt att marknadsföra Kumulus, delvis med tanke på att det finns en stor skamfaktor kring fängelsestraff. De är också ute och föreläser om verksamheten för att sprida information om hur viktigt de anser att stöd till familjer där någon frihetsberövas är.
– Det här är en grupp som inte gör sina röster hörda eftersom det är ett mycket stigmatiserat ämne, säger Sandra Brändström och Pernilla Fredriksson tillägger:
– Vi har också skrivit en intentionsförklaring med Erikshjälpen och Göteborgs räddningsmission. Sedan har vi förstått att det här med föräldrastöd också är jätteviktigt och därför vill vi starta läsecirklar med vuxna, ungdomar och barn.
Föräldrarna, som Norran talar med, bekräftar bilden och menar att stöd till alla anhöriga är viktigt. De säger också att barnen, förutom oro och sorg, även själva kan känna skuld när en familjemedlem hamnat i fängelse.
– Det här kommer alltid att behövas. Som förälder kan man inte svara på alla frågor och för mig är det svårt att hantera. Jag tycker också det är trist att det inte finns mer hjälp att få, säger en av dem och den andra tillägger:
– Det borde också finnas föräldraträffar där man kan bli förbannad, ledsen eller frustrerad tillsammans.
Stödet bör hänga med
De talar också om tiden efter straffet, understryker att det handlar om ett familjeproblem och att stödet för barn och familjer även bör hänga med en tid efter frigivningen.
En av dem säger:
– Jag är besviken, jag menar det är 2018 och jag tycker att man borde ta mer hänsyn till anhöriga när någon blir dömd till fängelse. Vi har ju inte gjort något fel. Det är viktigt att det här finns och jag tycker staten ska finansiera Kumulus.