Fokus på disciplin i Sannas satsning

Att äta 1 000 kalorier per dag, samtidigt som du i din träning förbränner minst lika mycket, låter kanske inte som en sund kombination. För Sanna Lindahl är det under några veckor en tuff verklighet som bara en tjurskalle klarar av: "Min familj tycker jag är lite tokig", säger Sanna med ett leende.

Träningslokalen är en miljö som Sanna trivs i. På dagarna har hon dessutom gymmet nästan för sig själv.

Träningslokalen är en miljö som Sanna trivs i. På dagarna har hon dessutom gymmet nästan för sig själv.

Foto: Norran

LIVSSTIL2018-03-24 11:14
Sanna Lindahl är en vältränad tjej. Här visar hon sin styrka i övningen, stångrodd.
Sanna Lindahl är en vältränad tjej. Här visar hon sin styrka i övningen, stångrodd.

Norran rullar in i ett vintrigt Arjeplog, som dagen till ära bjuder på fantastiskt fint väder. Det börjar dessutom kännas att våren är på ingång då solen inte bara ger ljus, utan även värme.

Inne på gymmet Active North är 30-åriga Sanna Lindahl redan ombytt och redo för dagens träningspass. Men eftersom det är fredag är det inte är veckans första, utan femte besök bland vikterna.

Hon börjar med att sätta sig ner vid ett runt bord nära entrén och säger:

– Visst är det fint ute, men samtidigt väldigt kallt. Bilen vill knappt starta på morgonen.

Hon skakar försiktigt på huvudet samtidigt som vi konstaterar att nätterna och förmiddagarna fortfarande är väldigt kyliga. Men det är trots allt inget som hindrar Sanna att promenera till träningslokalen varje dag.

Fokus och inställningen är något som Sanna har när hon så gott som varje dag besöket gymmet.
Fokus och inställningen är något som Sanna har när hon så gott som varje dag besöket gymmet.

– Det är något man bara måste göra. Visst, ibland är det jäkligt tungt. Då vill man bara ligga kvar i soffan under täcket och käka lösviktsgodis. Men då gäller det att peppa sig själv.

Det som Sanna jobbar för varje dag är att vara i topptrim när det är tävlingsdags. Och för Sanna är det inga konstigheter att tävla i den relativt okända sporten bikini fitness.

– Jag har sysslat med styrketräning nästan hela mitt liv och kände att när jag ändå håller på, så varför inte testa? Då har man ju något extra att träna för.

Kurvig inriktning

Bikini fitness är en av flera grenar inom kvinnlig bodybuilding. Andra inriktningar är wellness fitness, bodyfitness, women's physique och athletic fitness.

Sanna bjuder gärna på ett leende och sitt smittande skratt. ”Men humöret är inte alltid på topp”, avslöjar hon.
Sanna bjuder gärna på ett leende och sitt smittande skratt. ”Men humöret är inte alltid på topp”, avslöjar hon.

- Bikini fitness handlar om en blandning av muskler och kurvor på kroppen, men ändå inte för mycket fett.

Sanna har ställt upp i en tävling än så länge, en i somras för nybörjare som slutade med en förstaplats i den längsta längdklassen.

Det gav henne blodad tand att försätta satsa. Nästa tävling äger faktiskt rum idag i Stockholm.

Ingen scenmänniska

Men hur tävlar man egentligen i en sport som bikini fitness? Sanna Lindahl är, som hon själv säger, ingen expert men har efter debuten fått en större inblick hur allt fungerar.

– På tävlingsdagen handlar det om att gå ut på en scen och inför domare göra vissa rörelser och det man bli tillsagd att göra, säger Sanna, som hade lite skräck för det inför debuten:

– Man är väl ingen scenmänniska direkt. Men det är ju bara att göra det. Sen så lyser strålkastarna väldigt starkt i ögonen och då slipper man se dem som sitter där.

Innan tävlingen sprayar deltagarna färg på sina kroppar. Den är till för att bli brun och för att musklerna ska synas bättre.

Träningslokalen är en miljö som Sanna trivs i. På dagarna har hon dessutom gymmet nästan för sig själv.
Träningslokalen är en miljö som Sanna trivs i. På dagarna har hon dessutom gymmet nästan för sig själv.

– Det är inget man behöver göra. Men man vill ju inte stå där och se ut som en blekfis, säger Sanna och skrattar.

Tuff disciplin

Tävlingen i all ära. Här är det resan som är själva grejen. En tuff väg att vandra som framförallt kräver stor hängivenhet.

– Först och främst handlar det om disciplinerad träning. Att träna regelbundet helt enkelt. Sedan är veckorna innan tävlingen väldigt viktiga. Då handlar det om att "deffa" ner sig.

Sanna jobbar natt inom hemtjänsten vilket innebär att hon behöver vara disciplinerad under sin vakna tid. Hon planerar ofta sin dag med sömn på för- och eftermiddag. Däremellan klämmer hon i sitt besök på gymmet.

– Jag är ju inget fan av konditionsträning, vilket är väldigt viktigt de sista två-tre månaderna innan en tävling. Så de senaste veckorna har jag tränat kondition varje dag. Det funkar väl. Det är bara gå hit och se till att göra det. Men det är ju inte särskilt roligt, säger Sanna och bjuder återigen på sitt härliga skratt.

Den tuffaste delen på resan är den hårda disciplinen med kosten.

– Det är ju väldigt jobbigt det här med dieten. Särskilt eftersom jag tycker om godis och bakelser väldigt mycket.

Veckorna innan tävling äter hon maximalt 1 000 kalorier per dag. Det vill säga lika mycket som hon gör sig av med i sin konditionsträning.

Nästa tävling för Sanna är idag. Efter det väntar ny tävling den 28 april. ”Lika bra att köra då man är i form”, säger hon.
Nästa tävling för Sanna är idag. Efter det väntar ny tävling den 28 april. ”Lika bra att köra då man är i form”, säger hon.

– Man blir väldigt trött i kroppen samtidigt som humöret inte är på topp. Men i slutändan handlar det om att bara köra. Och det är ju där själva tävlingsmomentet hjälper till att motivera mig.

Kan titta snett

Sanna är en tjurskalle. Vilket behövs för att genomlida den fysiska påfrestningen.

Hon är också medveten att folk ibland kan titta snett på sporten som sådan. Att vissa till och med inte ser det som en sport.

– Allt beror ju på vad man jämför med. Men det jag kan säga är att det jag håller på med är skitjobbigt, säger Sanna och skrattar igen.

Men vad människor tycker och tänker är inget som Sanna lägger någon vikt vid. Det viktigaste är att hon själv trivs med det hon gör och att hennes nära och kära stöttar henne.

– Mina kompisar tycker det är roligt. Alla är bara positiva, säger Sanna och fortsätter:

– Min familj, framförallt allt mina syskon, tycker att jag är lite tokig. Särskilt det här med dieten. Men de stöttar mig ändå.

Siktar högt

Innan Norran rullar vidare hinner Sanna träna en stund. Och varje gång hon plockar upp en skivstång, en vikt, sätter sig i en maskin eller tränar kondition så gör hon det alltid för att bli lite bättre.

– Givetvis vill jag testa på någon ännu större tävling någon gång. Men det är nog något år bort. Det behövs ännu mer träning för det.

Men vi behöver inte vara oroliga. Sanna Lindahls satsning har bara börjat.

FAKTA

Om bikini fitness

* Grenen godkändes som en ny disciplin inom IFBB:s tävlingsverksamhet vid kongressen 2010. Debuten för Bikini Fitness-tävling i Sverige skedde i april 2013 och i oktober samma år fanns grenen med på SM för första gången. Disciplinen är till för de kvinnor som vill presentera en fysik som är lite mindre muskulös, men ändå atletisk och estetiskt tilltalande.

Allmänna bestämmelser:

* Bikini i valfri färg och mönster.

* Bikinibyxan ska täcka minst 1/3 av gluteus maximus och får inte vara för smal framtill.

* Bikiniöverdelen skall täcka brösten så att det ser anständigt ut. Stringbyxa är förbjudet.

* Valfria högklackade skor. Skons höjd får max vara 12 cm och sulans tjocklek max 10 mm. Platåskor är inte tillåtet.

* Smycken får bäras valfritt i samtliga ronder, det skall dock göras med måtta och smakfullhet.

* Atleten ska ha en naturell och hälsosam "solbränna". Kladdig färg och/eller annan spraytan i flera lager är förbjuden.

Bedömningskriterier:

* En klassiskt feminin, balanserad, harmoniskt, proportionerligt och symmetrisk utvecklad och komplett fysik ska visas upp. I helhetsintrycket ska bedömning av hår och ansiktet i skönhetsperspektiv ingå.

* Kroppsdelarna ska ha ett vackert och fast framträdande med reducerat underhudsfett, men ha en mjukare och slätare framtoning än vad som är fallet i Bodyfitness. Fysiken ska inte heller vara för överdrivet definierad eller för slät, och måste vara fri från muskelseparationer och räfflor. Fysiker som bedöms för muskulösa, för hårda, eller för mjuka skall dömas ned.

* Bedömningen ska också ta i beaktande spänst och tonus i huden. Hudtonusen ska vara len och ge ett hälsosamt intryck, och vara fri från celluliter. Hår och smink ska komplettera helhetsintrycket hos den tävlande. Bedömningen skall omfatta hela scenpresentationen från det att atleten beträder scenen tills det att atleten lämnar scenen.

Källa: http://www.body.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!