"Hej, jag heter Zeinab Doughan, jag är född och uppvuxen i Sverige och pratar flytande svenska".
– Det är oftast så här jag måste presentera mig på grund av mitt utländska utseende och jag tycker det är kränkande, det borde vara meriterna som räknas och inte om jag är född i Sverige eller inte. Men om någon är nyfiken och undrar kring våra muslimska traditioner så tycker jag bara att det är roligt att folk frågar, det är mycket bättre att fråga än att gå runt och undra och kanske få för sig saker som inte stämmer, menar hon.
Jobbar mot förändring
Det är en välkomnande känsla man får i kroppen då man kommer hem till familjen Doughan. Här bjuds på exotiska frukter och gott rykande kaffe. Det sitter en familjär och varm känsla i väggarna i det vita huset i Ursviken.
– Här har vi bott i tolv år nu och före det bodde vi på Sunnanå. Mina föräldrar är födda i Libanon och bodde där tills ett par år före jag och min tvillingbror Ibrahim, som var deras första barn, föddes.
Hon har även två yngre bröder. Båda föräldrarna arbetar åt kommunen. Zeinabs pappa, Mohammad Doughan, arbetar som imam i Skellefteå, vilket motsvarar den kristne prästen. Han arbetar även som behandlingsassistent åt ensamkommande ungdomar. Zeinabs mamma, Sabrina Doughan, arbetar på Familjegården och båda föräldrarna håller föreläsningar om den muslimska tron för att visa den rätta bilden av vad Islam står för.
Kan påverka som lärare
Nu läser Zeinab Doughan sista året på samhällslinjen vid Anderstorpsskolan, hon är en ambitiös och målinriktad ung kvinna som förutom skolan håller igång två extraarbeten, ett på "Köket" och det andra i kiosken på Skellefteå Kraft Arena. Fritiden spenderar hon helst genom att umgås med vänner och familjen, åka snowboard eller gå på stan. Målet är att i framtiden vidareutbilda sig till lärare vid en av Libanons främsta universitet.
– Som lärare tror jag att man kan bidra stort genom att ge barnen bra värderingar och lära dem hur man ska bete sig mot varandra, för att minska rasism, fördomar och orättvisor. Jag tycker att skolorna bör ta större ansvar när det kommer till det här och tänka på det i sättet som man undervisar, och det är speciellt viktigt bland små barn, ju tidigare de lär sig det här desto bättre.
Dagligen stöter hon på orättvisor och rasistiska påhopp. Det kan handla om alltifrån onda blickar till rasistiska uttalanden och orättvis behandling. Till stor del är det på sociala medier, men även ute i samhället.
"Varje dag är en kamp"
Hon upplever att hon som kvinnlig muslim får motta extra mycket fördomar från dem som inte vet hur det ligger till, men som är snabba att döma.
– En vanlig fördom är att vi inte kan något annat än att laga mat och ta hand om barnen, vi bemöts som om vi vore obildade. En annan vanlig fördom är att kvinnan inom Islam är maktlös och att det är mannen i hemmet som har all makt och bestämmer. Så är det inte - i alla fall inte i min familj. Jag är uppvuxen i en jämställd familj där varken mamma eller pappa har mer makt än den andra, framhåller hon.
Hon menar att detsamma gäller alla andra muslimska familjer som hon känner till. Somrarna spenderar familjen alltid i Libanon, tillsammans med deras stora släkt som bor där.
– Jag strävar efter att få uttrycka mina åsikter när det kommer till orättvisa och rasism. Varje dag är en kamp mot att inte ta åt mig och såras av vad världen skriver om muslimer, eller rättare sagt, vad de skriver om sådana som mig. Ibland får jag känslan av att jag inte duger till något annat än den stereotyp som målas upp. Jag vill jobba för att minska fördomarna och att folk ska våga öppna ögonen och se hur det egentligen är, istället för att lättvindigt och blint döma efter rubriker de läser i tidningar och på nätet.
"Hatet har förvärrats"
Zeinab Doughan tycker att det känns jättejobbigt att ständigt behöva förklara sig och försvara sin religion.
– Jag har fått nog. Människor baserar sin uppfattning av oss muslimer på vad de läst i artiklar med rubriker som "Muslimer är inte 100 procent människor". Det tycks bara vara muslimernas dåliga handlingar som får plats i media. Det krävs att läsarna blir mer källkritiska och att de som skriver om muslimer baserar detta på fakta. Häromdagen frågade min 6-åriga lillebror vid matbordet om det var hemligt att vi är muslimer, jag blev chockad och tycker det har gått för långt då man ska behöva fundera över sådana saker.
Hon känner sig orolig för de muslimska barn som växer upp i Sverige i dag, och vad de kommer att få utstå med i form av rasism och kränkande påhopp.
– Det hat som finns mot oss muslimer har förvärrats under de senaste åren. Jag tror det beror på alla terrorattacker som skyllts på muslimer, flyktingkrisen som varit och president Donald Trump som fått mycket medial uppmärksamhet även här i Sverige. Jag tycker att vi ska hjälpa de skadade familjer som flyr till Sverige genom att ge dem kärlek, istället för att de som redan är skadade ska få utstå ännu mer hat. Det leder bara till en ond cirkel, uppmanar hon.
Ditt ansvar - vara en god förebild
Zeinab framhåller vikten av att som vuxen och förälder vara en god förebild för att minska rasismen.
– Barn tar efter sina föräldrar och andra vuxna därför är det viktigt att vara en förebild och aldrig tillåta eller acceptera rasism och hat mot andra religioner. Det är viktigt att man som vuxen tänker på hur man beter sig och hur man talar om andra människor och religioner. I mitt arbete i kiosken på Skellefteå Kraft Arena har jag till exempel fått ta emot många rasistiska påhopp, stort som smått, och de kommer ofta ifrån den äldre generationen. När jag för ett tag sedan frågade en kund om han ville ha det mörka eller ljusa brödet, så svarade han att han ville ha det ariska brödet, som ett exempel. Jag står alltid upp för mig själv och säger ifrån, det är aldrig acceptabelt med rasism och hat.
Hon tycker det är förkastligt och fegt att terrorgrupper som IS som utför fruktansvärda handlingar, gömmer sig bakom religionen Islam och hon menar att de har smutsat ner bilden av muslimer.
– Medierna sprider och spär på den här bilden. Det är orättvist. De som utför terrordåd är extremister, inte muslimer. De tillfångatar, våldtar och dödar tusentals människor, något som går emot allt Islam någonsin stått för.
"Jag är inte en terrorist"
Zeinab förklarar att vara muslim inte är lika med att hata andra religioner utan tvärtom, det handlar om att respektera varandra. Att vara muslim betyder att man är den bästa versionen av sig själv och en god medmänniska.
– Det är vad min pappa, imamen i Skellefteå lärt mig och min slöjbärande mamma visat. Jag är ingen terrorist, inte heller min pappa. Min mamma är en fantastisk modig och viljestark kvinna som inte låter det rasistiska samhället definiera vem hon är eller vad hon tror på, och det är något jag vill ta efter.
Zeinab har en längtan efter den dag då alla behandlas lika, folk inte dömer ut varandra, hatet har försvunnit och samma rättigheter gäller för alla.
"Slöjan symbol för något fint"
En dag i framtiden vill Zeinab bära slöjan, men hon har en grundad rädsla för hur samhället ska ta emot det och funderar på om det kommer påverka hennes chanser att få jobb, boende och bli behandlad respektfullt och likvärdigt alla andra.
– Inom Islam tillhör valet om att bära slöja eller inte varje kvinna. Det är inget tvång inom Islam att kvinnor ska bära slöja. Jag har inte burit slöja, men en dag i framtiden skulle jag vilja göra det, men tyvärr så finns ju en rädsla kring hur man kommer att bli bemött i samhället då. Många har fördomar om att slöjan står för kvinnans underkastelse och att hon ska vara tyst och inte synas, men faktum är att slöjan symboliserar något fint som till exempel att man ska bevara och skydda kvinnans skönhet.
Uppväxten har fostrat Zeinab till en stark kvinna som står upp för sina egna och andras rättigheter.
– Det viktigaste jag fått med mig under min uppväxt som muslim är att visa respekt gentemot alla andra och mig själv. Att behandla andra som du själv vill bli behandlad har varit ett ledord genom hela min uppväxt och att alla människor är lika mycket värda, avslutar hon.
Text och foto: Frida Öhman