Yoga efter jobbet: Koppla björngreppet och sitt som grodan gör

I en skolkorridor alldeles i närheten, bara några klassrum bort, där låser en lågstadielärare sin dörr. Sedan tassar hon iväg med sin matta och sin kudde och kommer in i ett nästan mörklagt rum. Det är måndag kväll och hon är på väg till efter-jobbet-yogan i Ursviksskolans studiohall. Som Maria Strandberg har längtat! De är så underbart sköna, de där 20 minuterna innan det börjar. När hon får landa i sig själv.

Maria Strandberg andas in och öppnar upp.

Maria Strandberg andas in och öppnar upp.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Livsstil & fritid2018-02-05 10:52

Det är inte bara yogaläraren Anki Öberg som sitter rak i ryggen och med benen i kors denna ovanligt vanliga kväll. Prydnadsgrodan vid hennes sida har även den intagit en klassisk meditationspose medan deltagarna börjar droppa in. Viskande tar de av sig ytterkläderna, rullar ut den medhavda yogamattan, skakar ut den likaså medhavda filten och puffar till favoritkudden så att den stödjer sådär skönt bak i nacken. Om inte ventilationsanläggningen var igång skulle det förmodligen höras en utdragen suck av lika delar lättnad och belåtenhet när den ena efter den andra intagit golvläge, lagt sig på rygg på sin matta och dragit filten nästan upp till hakan.

De allra flesta kommer i god tid och det är fullt förståeligt. Mantramusiken och de fladdrande ljuslågorna får det att suga i ögonlocken som blir tyngre och tyngre. Att få göra gemensam sak med den tiohövdade skaran och kanske slumra till i tio minuter, det vore helt underbart.

Väggklockans minutvisare har ännu inte nått fram till siffran 12. Ännu är det en bit kvar till start och det en timme långa yogapasset. Detta är den bästa stunden. Veckans första arbetsdag är över, nu återstår bara att andas, röra på diverse kroppsdelar och slappna av till Ankis spröda klockspel och lågmälda röst när hon ger sina instruktioner.

Innan deltagarna anländer har hon gjort iordning lokalen, tänt ljuslyktorna, släckt lamporna i taket. Det är inte nattmörkt, bara nästan, och mer belysning behövs verkligen inte. Efter-jobbet-yogan handlar inte om att se varandra, den handlar om att blicka inåt, låta stressen rinna av helt och hållet. Att känna sin kropp, känna hur revbenen utvidgas som ett dragspel och uppleva hur nyckelbenen höjs i en mikroskopisk rörelse när man drar in ett riktigt djupt andetag. Det djupaste man kan.

- Förra gången jobbade vi med ländryggen, idag ska vi lite högre upp på kroppen, till bröstkorgen och hjärtchakrat, förklarar Anki på sitt lugna vis.

De yogande, som har olika jobb och kommit gående eller åkande fram till Skeppets fritids ytterdörr från olika håll, gör som de blir tillsagda. Och trots att ventilation fortsätter att susa svagt så hörs det tydligt hur allesammans börjar andas i samma takt.

Maria Strandberg har deltagit i Ankis yogagrupp i flera år nu.

- Det började med att vi hade en hälsavecka på skolan och då var Anki här för första gången. Sedan var jag fast. Avslappning och stretch, jag mår så gott av det.

En annan Maria - som heter Trautmann i efternamn och jobbar på Rönnskär - upplever samma sak. Det är så avkopplande med yoga.

- Det är lagom rörelser för ryggraden, det här passar min stela nivå. Man har vanliga kläder och man svettas inte, försäkrar Maria.

-  Det är kul att det händer nåt i Ursviken.

Att gruppen befinner sig i en lokal som hör till en skola är en händelse som kan se ut som en tanke. Anki Öberg är inte bara yogalärare med eget företag, hon är fritidspedagog också och jobbar på Stackgrönnans fritids.

Måndagsgruppen i Ursviksskolan är långt ifrån den enda yogagrupp hon leder.

- Jag leder grupper på Repay i Hedensbyn och på Nyhamnsgården också. När jag leder seniorer jobbar vi både med stolyoga, rörlighet och balans.

Hon kallar sig yoganörd.

- Det här är en betald hobby för mig. Yoga är min passion, jag har hållit på sedan 2002.

Anki har gått diverse kurser och håller just nu på med ytterligare en ettårig yogalärarutbildning. Slutsatsen man kan dra av detta är förstås mycket enkel: Ingen blir någonsin fullärd.

Är man en nyfiken person som vill prova på hur det känns när händerna kopplas fast i ett rejält björngrepp frampå bröstet och armarna rör sig upp och ner som vingar (det här är bra för stela kontorsaxlar, säger Anki), då är det bara att börja leta på nätet.

- Det är gott om yogalärare i stan och det är lätt att hitta en yogaklass.

ANKI ÖBERG

Driver företaget:Yoga i Öst.

Är utbildad:Yoga - och meditationslärare samt barnyogalärare.

Företaget:Startade 2006. Anki håller några klasser i veckan både under dag- och kvällstid på olika platser i Skellefteå.

Efter-jobbet-yogan i Ursviksskolan:Måndagar klockan 17-18.

Bästa yogan enligt Anki:"Utomhus är allra bäst, jag har bland annat anordnat yoga i Storsand och varje sommar vid Bjuröklubb. Man kan yoga överallt, vid sidan av ett skoterspår eller i en fin dunge."

Man har vanliga kläder och man svettas inte.

undefined
"Här inne råder lugn och ro, lägg stressen på vår farstubro."
undefined
Maria Strandberg andas in och öppnar upp.
undefined
Anki Öberg rör på vindspelet som klingar mjukt i en låtsasbris.
undefined
Maria Trautmann är beredd att ge bröstkorgen extra uppmärksamhet.
undefined
Anki Öberg skapar stämning med enkla medel.
undefined
Än är det några minuter kvar innan det är dags att börja yoga.
undefined
Maria Strandberg har intagit skräddarställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!