När dottern föddes så ville han döpa henne till Felicia. Det fick han inte igenom hos frun. Dottern fick istället heta Engla. Men när sonen föddes så var det inte förhandlingsbart. Därför satt jag nu med "Walle" och Cornelis tittade på när vi pratade om Cornelis Vreeswijk.
I huset i Söderbodan finns i stort sätt allt du kan hitta om Cornelis Vreeswijk. Och ska vi vara ärliga. Det finns faktiskt en del saker som du inte hittar på så många andra ställen.
Men vi fokuserar på hur allt började.
– Morsan hade varit på konsert med Cornelis i Kalix och kom hem. Hon sa att hon hade något till mig. Då var jag 15 år och jag trodde jag äntligen skulle få en elgitarr. Men det var Cornelis autograf, och jag tyckte det sög, säger han och skrattar.
Men han hittade autografen bland några papper och så började samlande. Han hittar det mesta på nätet, men också på loppisar och kanske framför allt via kompisen och Sveriges största samlare, Mats Forsberg.
– Mats har egentligen allt. Han driver en hemsida där han lagt upp allt han har, och där finns alla Cornelis inspelningar, säger Walle.
I Walles egen samling finns musiken, notböcker, diktsamlingar, dokument (bland annat Vreeswijks testamente), men även tv-bilder och rullband. Bland annat en inspelning från Anderstorpsskolans aula från 1985.
– Där gör han dessutom en speciell sambaversion av Hönan Agda. Just hönan Agda gillade han inte att spela till slut eftersom alla ville höra den. Så han kunde sjunga första textraden och den sista. 'Jag ska be att få ställa upp. Men jag vill ha dig naken då!', säger han och skrattar igen.
Det finns också material som aldrig är utgivet, riktiga rariteter, och dessutom blir vi erbjudna att se Cornelis begravning, som Walle har på VHS. I samlingen finns också en klippdocka från Året Runt.
– Och som du ser så har jag inte klippt ut den och lekt med den, säger han och skrattar.
Det senaste tillskottet i samlingen är en vinyl där Cornelis gör rollen som Pontus Pilatus i Jesus Christ Superstar.
– Man vill ju gärna ha allt han är med i, inte bara sånt han spelat in själv.
När han får in sällsynta rariteter så stänger han in sig i stugan på gården och bara lyssnar och då får inget störa.
Men det är inte bara prylarna som intresserar, det är även historierna runt Cornelis. Walle bjuder på en hel massa. Bland annat om den med Lasse Berghagen som efter att det tagit slut med Lill-Babs umgicks en hel del med Cornelis på dennes husbåt.
– Berghagen satt där och var deppig och spelade kärleksballader hela dagarna. En kväll satt de på taket av husbåten och Cornelis tyckte det fanns en deppighet över Berghagen. Berghagen satt och spelade på en gitarr som han hade fått av Lill-Babs, och sa att han saknade henne och dottern Malin. Cornelis tog gitarren och sa att man skulle leva i framtiden och så kastade han gitarren rakt ut i sjön och även gitarrlådan där Berghagen hade sitt bohag. Då på kvällen kanske de tyckte det var kul, men inte på morgonen. Så då tog Cornelis med sig Berghagen och köpte en ny gitarr...
Just husbåten och en gitarr skulle Walle gärna ha.
– Mats tror att husbåten, som sjönk men är bärgad, ska finnas i Nynäshamn. Men ingen vet säkert. På den satt han och skrev böcker och filmmanuskript som följde med ner i djupet som man gärna skulle ha i samlingen. Mats har en gitarr och jag skulle verkligen vilja ha en. Men den skulle ingen annan få röra.
Silas Bäckström, som var Cornelis producent, har flera Cornelisprylar, bland annat gitarrer i sitt förråd. Men han behåller dem själv.
– Jag måste säga att jag är lite avundsjuk. Han borde ge det till samlare tycker jag. Det finns en hel del jag skulle vilja ha.
Det är framförallt ett gediget musikintresse som har gjort att Walle börjat samla.
– Sedan handlar det om att han har enastående texter.
En som delar hans intresse är Brolle som spelat in en skiva där han tolkar Cornelis verk.
– Vi brukar spela Cornelis ihop. Brolle är ett utmärkt exempel på unga musiker som spelar Cornelislåtar och på så sätt når en krets som annars inte skulle ha lyssnat på Cornelis. Jag tycker att alla borde lyssna på hans låtar och läsa hans texter och dikter.
Stoltast i sin samling är han över autograferna.
– De är ju skrivna av hans hand och hans penna. Han skrev också sina texter på ett fint papper där det stod tryckt Cornelis Vreeswijk längst upp. Sånt går nästan inte att få tag på.
Han inser att nördfaktorn på att vara samlare är hög.
– Det är ju väldigt nördigt. Men arbetskompisar och vänner tycker ändå att det är skitcoolt.
Frågan är vad nästa steg är. Kanske en ny tatuering, för Walle har flera.
– Cornelis hade ju en tiger på bröstet och det sägs att han tyckte att den gjorde så ont så den förblev öronlös. Den skulle man kanske tatuera på bröstet.
Men en tatuering, som faktiskt är väldigt mycket Cornelis har han. Trots att det inte var meningen. På ena underarmen står det, på latin: "Men en stor begåvning finns i denna ovårdade kropp".
En passande beskrivning på det musikaliska geniet som faktiskt hade en väldigt ovårdad kropp.
– Så är det. Det kanske var meningen, utan att jag visste det när jag gjorde det, säger Walle och ler.
Alla borde lyssna på hans låtar och läsa hans texter och dikter.