Alinas man haren favorithistoria om sin fru. Den handlar om den gången då hon kom hem fullkomligt utsjasad och stönade "Åhh, jag är så trött. Jag har provat champagne hela förmiddagen".
För Alina är vin, med eller utan bubblor i, ingen hobby. Det är ett yrke. För henne är papper och penna och noggranna anteckningar om varje provsmakad och utspottad sort lika viktigt som ett väl fungerande smak- och luktsinne. Hon älskar att vara sommelier och leda vinprovningar. Njuter av varenda doftmolekyl.
Det enda somkunde förmå henne att överge jobbet på vinimportfirman i Tallinn och flytta till Skellefteå var en annan kärlek som heter Johannes i förnamn.
– Fast det var svårt i början. Jag fortsatte att jobba i Tallinn, flög fram och tillbaka mellan Estland och Sverige. Men det var inte bra att vara ifrån varandra så länge, så nu bor jag här hela tiden.
Att hitta en ledigtjänst som sommelier i dessa trakter, det är inte lätt. Men tack vare jobbet på Systembolaget på Solbacken så har hon i alla fall fått in en fot på rätta stället, om man säger.
– Och så skriver jag vinkrönikor i Värmlandsbörsen som är en gratistidning.
Alinas drömmar stannar inte där.
– Jag vill starta en egen vinstudio och dra igång en vinskola, men jag tar det lugnt. Det är ingen brådska, förklarar Alina vars erfarenheter av Sverige sträcker sig så långt tillbaka som till det år då hon var 20 och jobbade som au pair i Malmö.
Att vara sommelierinnebär inte bara att vara omgiven av flaskor och glas hela dagarna. Det handlar om att ständigt samla på sig nya kunskaper för det dyker ständigt upp nya sorter. Ett gediget kunnande om olika jordars beskaffenhet och olika druvsorter tillhör baskunskaperna.
– Och klimatförändringarna, de måste man hålla koll på för de påverkar också.
Att resa runtoch träffa vinmakare och vinbönder ingår i den ständigt pågående vidareutbildning som Alina ägnar sig åt. I januari nästa år är det dags igen.
– Då åker jag på min andra vinresa till Kalifornien. Jag ska bara prova nya sorter och jag är särskilt intresserad av naturviner.
För den sominte har vinkunskap som yrke så är kanske ordet "naturvin" en helt ny bekantskap. Det handlar alltså om viner som enbart består av druvsaft. Innehåller nästan inga tillsatser alls.
Som tur är kommer Alina att hinna med en avstickare till Hawaii också, för dit vill hon väldigt gärna. Men inte för att sola och bada och dricka färgglada paraplydrinkar på stranden.
– På Hawaii tillverkas det viner som är mycket speciella.
Jag ska bara prova nya sorter och jag är särskilt intresserad av naturviner.