När det måstein fler plus och mera verklighetsflykt i livet, då rotas det runt på bibliotekets feel-good-hyllor, det så kallade kärlekstornet. Det är särskilt Emma Hambergs romaner om Rosengädda som fått mungiporna att konstant peka uppåt den sista tiden. Vem skulle inte vilja vara en skönt rufsig kock som bor ihop med en get och startar restaurang i ett övergivet stationshus på Kinnekulle.
Förutom geten, som gärna ligger i sängen och gosar med matte, så är böckerna fulla av säregna typer som med tiden börjar leva helsköna liv i det västgötska landskapet som är späckat med gamla ekar och vitlöksdoftande ramslök.
Och så lagas det mat. Och bakas. Visserligen finns det inte ett enda recept att läsa någonstans, men man blir ju så himla inspirerad.
Flambera en franskäppelkaka med en massa smör i. Hur svårt kan det vara? Och hur farligt?
Väldigt farligt om man gör det under en fettdrypande spisfläkt, påpekar bokens brandinspektör och slänger den nytända kakan mot närmaste köksvägg.
Minus 20 och tvärblåst, men det känns ändå säkrast att premiärflambera utomhus. Plockar ut den nygräddade äppelkakan ur den 200 grader varma ugnen, tar trapporna ner till gården, placerar ett karottunderlägg i snön och ställer kakan ovanpå det. Häller upp en halv deciliter calvados som snabbt hälls över. Gör sedan som getkvinnan: Tänder en tändsticka och kastar iväg den mot kakan för nu ska den 40-procentiga spriten brinna och skapa en trevligt bränd, kanske rentav karamelliserad yta. Så är det i alla fall tänkt.
Tändstickan ramlarner mitt i formen. Lågan kämpar för att hålla sig vid liv trots blåsten, men till slut måste den ge upp. Om det överhuvudtaget brann alls, så var det lite grand, mitt i.
Kastar iväg ett par tändstickor till, men inte brinner det bättre för det.
Bär upp kaka och spritflaska till köket igen och hoppas att alkoholen ska ånga bort av sig självt.
Till dig som gickförbi denna flamberingskväll - såg vad som hände, men inte vågade säga ett knyst till dårtanten som stod och slängde brinnande tändstickor omkring sig - notera att den däringa tarten blev väldigt lyckad ändå. Det franska äppelbrännvinet gifte sig å de ljuvligaste med det citronsaft- och apelsinskalsdrypande inkråmet. Det var bara så mmm med en massa vispgrädde på toppen.
Gör sedan som getkvinnan: Tänder en tändsticka och kastar iväg den mot kakan.