Välja ringar – Hur svårt kan det vara?

Ska det vara förlovnings- och vigselringar i silver för några hundralappar styck? Eller känner ni för att gå ”all in” redan från start med en enstensring till henne för 145 000? Eller så gör ni som de flesta faktiskt gör, lägger er någonstans mitt emellan.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Livsstil & fritid2016-02-29 09:00

Personlig smak och bröllopsbudgetens storlek avgör självklart valet. Men glöm inte bort att ordet för dagen är "flexibilitet". Om var och en gör som var och en vill, då blir det bra. Och ni måste inte välja ringar av samma sort.

För några år sedan var ringarna ofta lite bredare, lite större. Nu väljer de flesta smalare, nättare ringar. För att uttrycka det på enklast tänkbara sätt: Det är mindre ring och mera sten numera.

Samma typ av ring kan ofta fås i olika utföranden och därmed i olika prisklasser: Ska det vara gult guld? Vitt guld? Roséguld? Med eller utan briljanter? Hur många? Hur stora?

Fast vad man än väljer så finns det en grundregel som särskilt den blivande bruden bör tänka på om förlovnings- och vigselring ska sitta på samma finger.

– Tänk på att ringarna ska ha samma höjd, annars ser det inte snyggt ut, förklarar Gabriela Vega på Burmans Ur & Guld.

Mannen kan också vilja ha ring med stenar, vita eller svarta diamanter är vanligast, men det allra vanligast är ändå en helt slät ring. Samt att förlovningsringen också får fungera som vigselring längre fram.

Kvinnan kan också använda en enda ring och självklart kan den vara slät. Men av dem som väljer att glittra så blir det oftast en enstensring till förlovningen och en så kallad alliansring (flera mindre stenar i rad) till vigseln.

Sedan finns det en annan faktor att ta hänsyn till: Allt är inte guld som glimmar och alla stenar är inte äkta prinsess- eller briljantslipade diamanter. Ringarna kan vara av billigare material, till exempel titan eller palladium, och stenarna behöver inte alls vara äkta. De kan vara syntetiska, tillverkade i fabrik, som cubic zirkon. Dessutom kan man alltid skaffa andra ringar senare. Byta ut det billiga silvret mot det dyrare guldet.

Nu när ni vet hur utbudet ser ut och vilka alternativen är. Ja, då är det dags att göra sitt val.

Malin Marklund hos Guldsmeden har bra tips när ni ska göra det valet.

– Ta god tid på er, prova och titta. Tänk på att ni ska trivas med era ringar hela livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!