Ugnsbakad lax med grönsaker för säsongen

Vackra sommargrönsaker sätter färg på den ugnsbakade laxen.

Ugnsbakad lax med säsongens grönsaker är en fest för både öga och gom.

Ugnsbakad lax med säsongens grönsaker är en fest för både öga och gom.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-07-31 07:11
Ugnsbakad lax med säsongens grönsaker är en fest för både öga och gom.
Ugnsbakad lax med säsongens grönsaker är en fest för både öga och gom.

För 4 personer, 90 minuter

800 g benfri laxfilé med skinnet kvar

2 msk rapsolja

1 knapp msk havssalt

svartpeppar

2–3 späda morötter

1/2 blomkålshuvud

1/2 grön zucchini

1/2 gul zucchini

2 små rödlökar

2 dl kokta bondbönor

Att äta till:

50 g smält smör

kokt potatis

citron

bladpersilja

Gör så här:

1. Krydda och ugnsbaka stora portionsbitar lax med skinnet nedåt i ugnen i 125 grader i 45 minuter. Pensla fisken med olja flera gånger.

2. Tvätta och skär morötterna i bitar med skalet kvar. Dela blomkålen i buketter. Skär zucchini i stavar. Dela rödlökarna i klyftor. Koka, öppna och skala bondbönorna.

När fisken börjar bli klar läggs morötter och blomkål i kokande, saltat vatten. Efter en minut, lägg i rödlök, bondbönor och zucchini och låt allt koka en minut till.

3. Ta bort skinnet från laxen. Tippa upp grönsakerna i durkslag och låt dem rinna av. Lägg upp och avsluta med att ringla över smält smör. Serveras med kokt potatis och citronklyftor. Garnera gärna med bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!