Trattkantarellsoppa

Missa inte de härliga trattkantarellerna. Goda i sås och inte minst soppa. Här är ett bra recept.

Trattkantareller ger fin smak åt svampsoppan.

Trattkantareller ger fin smak åt svampsoppan.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-22 06:17
Trattkantareller ger fin smak åt svampsoppan.
Trattkantareller ger fin smak åt svampsoppan.

För 4 personer, 15 minuter

1 liter trattkantareller (ca 200 g förvällda och frysta)

1 liten rödlök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

8 dl vatten

2 dl grädde

1 1/2 tärning grönsaksbuljong

1 tsk finhackad färsk timjan

salt och vitpeppar

Att servera till:

några fina trattkantareller

timjan och tunt skivad rödlök

Gör så här:

1. Se till att svampen är ren och fri från skräp. Plocka ut några fina exemplar till garnering. Dela resten grovt. Skala och finhacka rödlöken (spara några tunna skivor till garnering) och riv vitlöksklyftan.

2. Fräs svamp och rödlök med hälften av smöret i en kastrull någon minut. Tillsätt den rivna vitlöken, vänd runt och späd med vatten och grädde. Smula i buljongtärningarna och lägg i finhackad timjan. Sjud 7–8 minuter utan lock.

3. Kör soppan slät med stavmixer eller i en mixer. Om det sistnämnda häll tillbaka i kastrullen och värm upp. Smaka av med salt och peppar.

4. Fräs sparade trattkantareller med resterande smör. Den ska bara vändas runt i fettet. Lägg upp soppan i skålar eller djupa tallrikar. Garnera med svamp, rödlök och lite extra timjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!