Tortilla española

Likheten med italiensk frittata och svensk bondomelett är uppenbar, men den spanjor är nog inte född som inte hävdar att den spanska tortillan är något alldeles extra.

Spansk potatis- och lökomelett är snabbt fixad mat om man har kall kokt potatis på lut.

Spansk potatis- och lökomelett är snabbt fixad mat om man har kall kokt potatis på lut.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-29 06:37
Spansk potatis- och lökomelett är snabbt fixad mat om man har kall kokt potatis på lut.
Spansk potatis- och lökomelett är snabbt fixad mat om man har kall kokt potatis på lut.

För 4 personer, 15 minuter

6 ägg

4–5 medelstora potatisar, fast sort

1 gul lök

2 msk olivolja

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor. Stek potatis och lök i medelvarm panna med olivolja och en nypa salt. När potatisskivorna börjar mjukna lägg över allt i en skål.

2. Vispa äggen i en skål, gärna med rund botten så vispen får tag i äggsmeten. När smeten är slät vänd ned potatis och lök. Salta och peppra lätt.

3. Stek i olivolja i en inte alltför varm panna. Vänd när den börjar stabilisera sig. Det går lättast med hjälp av ett lock som läggs över pannan och med en snabb rörelse vänds pannan upp och ned, och tortillan får glida tillbaka i pannan. Grädda tortillan en dryg minut till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!