Torsk med goda tillbehör

Förr betraktades torsk som en vardagsfisk. I dag har den simmat in i finrummet och är helt rätt även till fest.

Underbart god och vacker som en dag - torsken med goda tillbehör är verkligen en rätt som imponerar.

Underbart god och vacker som en dag - torsken med goda tillbehör är verkligen en rätt som imponerar.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-19 08:20
Underbart god och vacker som en dag - torsken med goda tillbehör är verkligen en rätt som imponerar.
Underbart god och vacker som en dag - torsken med goda tillbehör är verkligen en rätt som imponerar.

För 4 personer 30 minuter

600 g torskfilé

50 g skalade räkor

200 g musslor med skal

1 liter vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 tärning fiskbuljong

1/2 gul lök

salt och krossad vitpeppar

Till såsen:

3 dl fiskspad

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse

Att äta till:

100 g champinjoner

smör

citron

dill

kokt potatis

Gör så här:

1. Koka upp vatten smaksatt med vinäger, fiskbuljong, hackad gul lök, salt och krossad vitpeppar. Sjud 2 minuter. Lägg torsken i en kastrull. Sila över det smaksatta spadet och sjud 2–3 minuter. Ta upp fisken och håll den varm. Sila spadet igen. Spara 3 deciliter till såsen, resten till musselkoket. Koka upp 3 deciliter spad med grädde. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Salta och peppra.

2. Skölj musslorna. Ta bort öppna och trasiga exemplar. Koka musslorna i 4 minuter under lock i det sista av spadet. Sortera bort musslor som inte öppnat sig.

3. Skiva och stek svampen hastigt i smör. Lägg upp fisken, slå sås över och toppa med skalade räkor, musslor och svamp. Garnera med dill och citron. Servera med kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!