Tomatsoppa

En hemlagad tomatsoppa på säsongens färska grönsaker, allt från tomater till örter, är perfekt mat just nu. Må vara att det är lite kladdigt att skala och kärna ur tomaterna, men det gör underverk för smak och konsistens.

Tomatsoppa med färska grönsaker och örter är en härlig sommarrätt.

Tomatsoppa med färska grönsaker och örter är en härlig sommarrätt.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-07-16 14:57
Tomatsoppa med färska grönsaker och örter är en härlig sommarrätt.
Tomatsoppa med färska grönsaker och örter är en härlig sommarrätt.

För 4 personer, 30 minuter

1 kg mogna tomater

1 gul lök

2 stjälkar blekselleri

2 msk olivolja

3–4 kvistar färsk körvel (alt. 1 tsk torkad)

1 vitlöksklyfta

12 dl vatten

2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond

1 dryg msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten

1 nypa socker

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skala och hacka den gula löken och sellerin. Skålla tomaterna och ta bort såväl skal som kärnhus, hacka köttet grovt.

2. Fräs samman lök och tomathack med olivolja i rymlig kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond och lägg körvelkvistarna.

3. Låt soppan koka upp och sjud sakta i tio minuter. Häll upp i mixer eller matberedare och kör soppan helt slät. Slå tillbaka i kastrullen och koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten. Soppan ska vara lätt trögflytande, inte mer. Sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!