För 4 personer, 30 minuter
1 kg mogna tomater
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
3–4 kvistar färsk körvel (alt. 1 tsk torkad)
1 vitlöksklyfta
12 dl vatten
2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond
1 dryg msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten
1 nypa socker
salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Skala och hacka den gula löken och sellerin. Skålla tomaterna och ta bort såväl skal som kärnhus, hacka köttet grovt.
2. Fräs samman lök och tomathack med olivolja i rymlig kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond och lägg körvelkvistarna.
3. Låt soppan koka upp och sjud sakta i tio minuter. Häll upp i mixer eller matberedare och kör soppan helt slät. Slå tillbaka i kastrullen och koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten. Soppan ska vara lätt trögflytande, inte mer. Sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen.