– Det går att laga god, lyxig mat för mindre än tio kronor per portion, säger hon.
Genomsnittssvensken lägger ungefär 2 360 kronor i månaden på mat, enligt Konsumentverket. Men det går att komma betydligt billigare undan.
– Vissa månader har jag utmanat mig själv och då äter jag för 600 kronor. Då har jag ätit gröt till frukost och mycket linsgrytor. Dessutom har jag kikat i skafferiet i stället för att ständigt köpa nya ingredienser.
De flesta månader lägger dock dietisten Hanna Olvenmark det dubbla, 1 200 kronor, på mat. Per portion beräknar hon en tia.
Att laga soppa på en spik kräver sin kock och Hanna har lärt av en mästare.
– Min pappa är fantastisk på att laga mat av ingenting. Han har inspirerat mig. Hemligheten är kryddor och buljong, det kan få fart på det mesta, säger hon.
Grönt och storkok
Men det finns fler knep för att laga mat under tian. I stället för att ta den stora svängen i affären, förbi köttdisken, tycker hon att man ska tänka vegetariskt.
– Rotfrukter är alltid i säsong och billiga. Det går att göra fantastiska soppor och grytor av rotsaker. Baljväxter, som ärter och bönor, är också extremt billigt. I stället för att köpa dyr bladspenat köper jag vitkål och morot att göra sallad av.
På söndagarna brukar Hanna göra storkok. Morotssoppa med ingefära eller kikärtsgrytor med chili får puttra på spisen. Storkoken frigör både tid och sparar pengar.
– En soppa eller en gryta kan stå i kylen flera dagar och blir i regel bara godare. Med olika topping, röror eller bröd till känns rätten som ny varje gång. På det sättet slipper jag också laga och planera mat varje dag.
Skriv inköpslista
Enligt en undersökning som Konsumentverket gjorde 2012 läggs 40 procent av matbudgeten på godis, snacks och alkohol. Det går att jämföra med de tio procent som läggs på frukt och grönt.
– Chips, läsk och godis fyller hela väggar i butikerna och gör dig inte mätt. Lägg i stället de pengarna på billiga, bra basvaror så sparar du mycket pengar, säger Hanna.
Men det är lätt att gå i fällan och många mataffärer är uppbyggda kring en viss typ av butikspsykologi som ska få oss att handla.
– Mjölken står till exempel ofta längst in för att vi ska exponeras för så många varor som möjligt. Ett bra sätt att ta kontroll över vad man handlar är att skriva en inköpslista.
Linsgrytor och gröt i all ära, men ibland vill man ju lyxa trots att man sparar.
– Det går fint! Att laga fyra portioner god krämig potatisgratäng med rödbetsbiffar kostar 35 kronor. Då kan du slå på stort och bjuda tre vänner på en riktigt billig lyxmiddag, säger Hanna Olvenmark.