Superhemliga glassreceptet – förts vidare muntligt i 86 år

Traditionsbärarna, som fått det stora privilegiet att ha ett hemligt recept i huvudet, de kommer aldrig tumma på originalet hur oskrivet det än är. Antalet ingredienser är sex och grädden dominerar starkt. Innehållet är viktigt, men viktigast är mängderna, proportionerna. Annars blir det inte Westmans glass.

Klassikt. Två glasskulor, vispgrädde, jordgubbe och rån. Serverat i en silvrig glasskupa som tillhör Westmans äldre inventarier. Foto: Annika Eriksson.

Klassikt. Två glasskulor, vispgrädde, jordgubbe och rån. Serverat i en silvrig glasskupa som tillhör Westmans äldre inventarier. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Livsstil & fritid2015-06-23 20:00

För en tid sedanringde en herre från Luleå till Westmans Café & Bar och beställde tio glasslådor. Dessa skulle hämtas med bil och kylbagar för vidare transport till Örnsköldsvik.

– När min mamma gifte sig serverades er glass på bröllopet. Nu ska hon begravas och då vill vi bjuda på samma sorts glass igen, förklarade Lulebon för Solveig Söderström.

En annan gång klev ett äldre par in genom dörren och beställde genast varsin glassportion. Mannen berättade att han ätit samma sorts glass en gång tidigare. För 60 år sedan.

Det var det ursprungligakonditoriets grundare, Gustav Westman, som 1929 introducerade denna vaniljglass vars recept förts vidare, enbart i muntlig form, från ägare till ägare. Numera är det två personer, mor och son, Solveig och Jonny Söderström, som har detta unika recept väl förborgat bakom sina respektive pannben.

– Inte ens personalen känner till det, förklarar Jonny.

Det enda de kan kosta på sig att avslöja är det där med grädden. Att det är mest av den.

Detta hemlighetsmakeriinnebär att det alltid är antingen Solveig eller Jonny som vispar ihop glassmeten.

Vispandet sker också det enligt det 86 år gamla receptet.

– Vi vispar alltid för hand, med ballongvisp, avslöjar Solveig.

Det enda nya är mjukglassmaskinen som infördes av en före detta ägare. Smeten hälls i maskinen och när det ska tillverkas hårdglass hälls mjukglassen upp i kartonger som stoppas in i frysen.

Det finns bara ensmak att välja på - gammaldags vanilj. Och så kommer det att förbli, förklarar Jonny bestämt.

– Vi har fått frågan om vi kan tillverka laktosfri glass, men det vill vi inte.

De vägrar mixtra med sitt originalrecept. Det har nämligen gjorts en gång. När Söderströms tog över ruljangsen för drygt tre år sedan så var det den tidigare entreprenörens moderniserade recept de fick lära sig utantill.

De gillade detaldrig. Därför kontaktades de förrförra ägarna, Sture och Berit Isaksson, som drev Westmans i över 30 år, och så fick Solveig och Jonny ursprungsreceptet berättat för sig.

Det är därför allt är som förr och så fort sommarvärmen behagar infinna sig kommer det att bli högtryck i mjukglassmaskinen. Cirka 45 liter om dagen. Det kommer att kännas i visparmarna.

Klassikt. Två glasskulor, vispgrädde, jordgubbe och rån. Serverat i en silvrig glasskupa som tillhör Westmans äldre inventarier. Foto: Annika Eriksson.
Klassikt. Två glasskulor, vispgrädde, jordgubbe och rån. Serverat i en silvrig glasskupa som tillhör Westmans äldre inventarier. Foto: Annika Eriksson.
Hårdglass. Är mjukglass som frysts ner i lådor. Foto: Annika Eriksson.
Hårdglass. Är mjukglass som frysts ner i lådor. Foto: Annika Eriksson.
20 minuter. Så länge ska Jonny Söderström vispa glassmeten. Konsistensen blir ungefär som välling. Foto: Annika Eriksson.
20 minuter. Så länge ska Jonny Söderström vispa glassmeten. Konsistensen blir ungefär som välling. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!