Stekt lax med ört- och rosépepparsås

Fisksåser kan göras kryddigare än många tror, som örtsås spetsad med rosépeppar. Såsen passar till vilken stekt fisk som helst, men blir det lax.

Ett och annat rosépepparkorn får laxen att smaka så mycket mer.

Ett och annat rosépepparkorn får laxen att smaka så mycket mer.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-11-27 06:21
undefined
Ett och annat rosépepparkorn får laxen att smaka så mycket mer.

För 4 personer, 25 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 krm paprikapulver

1 krm stött rosmarin

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

1 tsk stött rosépeppar

2 msk hackad timjan

1 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

isbergssallad

citron

Gör så här:

1. Dela laxen i portionsbitar och krydda med paprikapulver, rosmarin, timjan, salt och vitpeppar. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja, cirka 3 minuter per sida.

2. Koka upp vatten, grädde, rosépeppar, fiskbuljongtärning, hackad dill och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera fisken med kokt potatis, isbergssallad och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!