Spelet är som schack i 100 kilometer i timmen och har en egen liga – i Drängsmark/Ostvik

Glöm NHL, KHL, SHL och CHL. För bordshockeyspelarna är det DOTHL som gäller. Kanske inte på lika blodigt allvar som de riktiga hockeyligorna. Men tillräckligt seriöst. Och med en ordentlig utvecklingspotential.

Livsstil & fritid2015-10-12 20:00

Alla har vi väl velat vara en stor känd ishockeyprofil som Foppa, Salming eller i mitt fall Micke Granstedt. Eller alla och alla, det vore väl fel att säga. För det finns många med betydligt större drömmar än att bli en hockeyspelare. Men nu kommer det här reportaget att handla om just ishockey, även om vi helt och hållet kan utelämna is.

För det finns ju en annan variant av ishockey och i den varianten kan du faktiskt vara i stort vem du vill på "isen" och du får också välja att vara sex stycken. Fem utespelare och en målvakt.

Naturligtvis handlar det om bordshockey. Sporten som spelas med leksaken och sällskapsspelet hockeyspel. Det består av en låda föreställande en isrink med spelare som rör sig i förbestämda spår och som manövreras med skjutbara spakar på kortsidorna. Men det visste ni säkert redan.

Men visste ni att det anordnas även tävlingar, både SM och VM i bordshockey. De skickligaste spelarna förmår blanda snabba och precisa kombinationer med lugn och sinne för taktik. Bordshockey kallas inte utan anledning för "schack i 100 km/h".

I Ostvik bor en stor entusiast.

– Intresset har väl funnits sedan jag var liten grabb, då spelade jag en hel del och tyckte det var roligt. Men nu jag man tagit upp det när man blivit lite äldre, säger Andreas Forslund.

Spelet är en svensk uppfinning. 1939 uppfanns det av ett par bröder som hette Widegren som sålde spelet till aktiebolaget Aristospel i Stockholm, men är väl mest känt sedan Stiga började tillverka konkurrenter till spelet i slutet av 50-talet. Och intresset är fortfarande stort.

– Ja, det spelas ju VM, EM och SM. I Ryssland och Lettland är det riktigt stort. Där har de stora turneringar. Det skulle vara kul att vara med på dem.

Svenskarna är de stora pionjärerna när det gäller bordshockey. Det första svenska mästerskapet i bordshockey spelades 1982. Den 10 maj 1987 bildades Svenska Bordshockeyförbundet, som kallas SBHF, i Göteborg. SBHF var det första nationella bordshockeyförbundet i världen. Idag finns ytterligare ett tjugotal nationella förbund spridda över Europa och Nordamerika. Det första VM i bordshockey spelades i Globen 1989 och har sedan dess, med ett undantag, Brno 1992,  spelats vartannat år.

Andreas och hans kompisar kör också en egen liga, DOTHL.

– Det står för Drängsmark Ostvik Table Hockey League och vi får faktiskt rankingpoäng i Sverigerankingen när vi spelar. Jag och några till är licenserade, och en seger ger några futtiga poäng, säger han och skrattar.

På senaste rankingen är han på plats 207 i Sverige.

I Piteå finns det en större liga och snacket finns om ett utbyte med dem.

– Vi har förhoppningar om att kunna köra varannan söndag. Varannan gång i Ostviks klubblokal och varannan gång i Drängsmarks klubblokal. Nu kör vi oftare i Drängsmark då det bara är jag som bor i Ostvik. Men vi har snackat med dem i Piteå om att de ska komma ner och vi upp.

Finns det drömmar om att spela större turneringar?

– Ja, det skulle vara kul att spela SM, men det brukar alltid vara söderut och det kanske inte är prio 1 när det gäller ekonomi. Men det finns en stor turnering i Hudiksvall som vi snackat om att åka på. Det skulle vara roligt att göra en gängresa.

Förra helgen var det i alla fall säsongspremiär av DOTHL. Aron Lidman tog hem första svängen.

– Vi har kört den i ett par år. Den här gången var vi sex stycken som spelade. Men vi blir gärna fler. Vem som helst är välkommen. Det är bara att man hör av sig. En del brukar säga att vi säkert är för bra, men det är vi inte. Det är ju roligt att spela och gemenskapen är det viktigaste. Vill man prova på så är man välkommen.

Planer finns på ett större evenemang.

– Vi har sagt att vi ska köra på Centrumhörnan och försöka ha en barnturnering på dagen och sedan bjuda in folk till en vuxenturnering på aftonen och kvällen. Det skulle vara riktigt kul. Vi var där ifjol och spelade också. Sedan har vi även funderat på att köra i stan någon gång om vi hittar en lokal vi kan vara i.

När man var liten så spelade man ofta först till tio mål. Det gäller inte i bordshockeyn.

– Vi spelar matcher som är fem minuter, rullande tid. Alla möter alla, borta och hemma.

Borta och hemma?

– Haha. Japp, det är väldigt viktigt. Vi har ett rullande schema så man spelar på alla bord och på alla sidor. Sedan så får den som är bäst i grundserien välja plats i slutspelet. Det är riktigt seriöst.

Sedan var det grejen med att vara vem man vill också.

– När man var liten så valde man ju vilka spelare man hade på plan. Sedan körde man statistik och poängliga. Vi har snackat om att göra det nu också, att vi ska måla våra egna lag. Men det tar ju tid det också. Jag har flera olika lag hemma, men när vi spelar så är vi Sverige mot Finland som det är i Stigaspelen. Men det är klart att det skulle vara kul.

Så det finns lite utvecklingspotential?

– Haha, ja, jag har snackat om att vi ska filma matcherna också, så vi kan titta på dem i efterhand och se snygga mål och passningar. Men några i gruppen tyckte att det kändes lite väl seriöst...

Alla möter alla, borta och hemma.

Står för:Drängsmark Ostvik Table Hockey League

Grundare:Andreas Forslund

Medlemmar:Facebookgruppen har 141 medlemmar.

Resultat från säsongens första DOTHL

1. Aron Lidman

2. Andreas Forslund

3. David Bergmark

4. Erik Aronsson

5. Stefan Bergh

6. Mikael Nilsson

Facebook:Sök på DOTHL eller gå in på https://www.facebook.com/groups/655873757781538/?fref=ts

Andreas drömlag i bordshockey

Målvakt:Pelle Lindbergh

Back:Nicklas Lidström

Back:Ray Bourque

Forward:Mario Lemieux

Center:Peter Forsberg

Forward: Wayne Gretzky

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!