Sötsur gryta

Livsstil & fritid2017-05-11 07:22

Gör så här:

1. Skala morot och lök. Skölj purjolöken. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida. Ge köttbitarna ett uppkok på några minuter. Slå bort vattnet och skölj kött och kastrull.

2. Börja om med nytt vatten tillsammans med pepparkorn, lagerblad och salt samt de förberedda grönsakerna och persilja. Koka upp och sjud mycket sakta under lock cirka en timme.

3. Sila av en halvliter buljong till såsen. Fräs smör och vetemjöl i ny kastrull, späd med buljong och grädde. Smaksätt såsen med dill (spara lite till garnering), strösocker, salt, peppar och till sist ättika. Sjud ett par minuter. Lägg i köttet och bitar av grönsakerna. Låt allt bli genomvarmt. Servera tillsamman smed kokt potatis och inlagd gruka och inlagd rödlök.

4 personer, 1 1/2 timme 1 kg framdelskött från kalv eller lamm 8 vitpepparkorn 1 lagerblad 2 morötter 1 bit purjolök 1 gul lök en liten knippa persilja 2 tsk salt Till såsen: 2 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl silad buljong från koket 1 dl tunn grädde 1 dl hackad dill 1 msk strösocker 1/2 msk ättika, 12 procent salt och peppar Att äta till: kokt potatis inlagd gurka och rödlök 16731138Foto: Dan Strandqvist.Foto: Dan Strandqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!