Den 16 mars i år avled författaren Torgny Lindgren efter en längre tids sjukdom. Men hans minne lever vidare – inte minst i Raggsjö, där byborna lyfter fram bygdens store son.
Förutom utställningen i byahuset finns här även Oxkallkällan, farmors sommarhus och många andra platser som är centrala i Torgny Lindgrens liv och författarskap.
I flera år var det Kurt-Lennart och Maja Nilsson som arrenderade anläggningen av byaföreningen. Men nu har Malin Wallin och Robin Nyström tagit över stafettpinnen.
– Jag tycker om det familjära, det unika som finns här, smultronen man kan plocka, säger Malin.
Hon berättar att de flyttade till Raggsjö för tre år sedan och att hon kom in i jobbet lite grann redan förra sommaren, då hon hjälpte Maja och Kurt-Lennart med några bussgrupper.
Dessutom har hon både jobbat med guidning och gått en kurs i ämnet, så steget var inte jättestort.
– Det jag inte har varit så insatt i är det litterära kring Torgny Lindgren och byns historia. Det har jag fått djupdyka i, där finns det hur mycket som helst att upptäcka.
– Vi känner oss ödmjuka inför uppgiften, har tänkt växa in i rollen och ska hålla det ganska likadant som förra året. Det ska bli väldigt roligt, säger hon.
Malin och Robin konstaterar att besöksmålet betyder mycket för sammanhållningen i byn.
Kanske har det också bidragit till den anmärkningsvärda föryngring som skett i bygden de senaste åren. För Malin och Robin är långt ifrån den enda barnfamiljen som flyttat in.
Nu bor här sex barnfamiljer med totalt tolv barn i åldrarna noll till elva år.
– Det är ett gigantiskt uppsving och det är kul, säger Malin.
Hur skulle då Malin och Robin beskriva Torgny Lindgrens storhet? Ja, en viktig del är hans förmåga att få in det allmängiltiga om livet i berättelserna, en annan är språket.
– Han har ett väldigt eget språk och även om han skriver i olika lager är det lättläst, säger Robin.
Intresset för hemtrakterna och människorna där fanns också kvar in i det sista. Malin kommer inte att glömma vad Torgny sa när Kurt-Lennart berättade för honom att hon skulle ta över besöksmålet:
– Torgnys svar var ”jaså, jer hon borti Dahlbergssläktet?” Jag tycker det var skärpt av honom att minnas. Min mammas moster var ju Märta, som drev Café Runan och Brända tomten i Norsjö.
Fem tips på andra litterära platser
Missenträsk.Sara Lidmans hemby. Hennes hemgård disponeras av Umeå universitet och kan hyras som bostad av forskare och författare.
Hjoggböle.I Sjöns bönhus har gjort i ordning ett besökscentrum med information om författarna från byn, P O Enquist, Anita Salomonsson, Kurt Salomonsson och Hjalmar Westerlund.
Måggliden.En av flera platser som förknippas med Stieg Larsson, en annan är födelseorten Skelleftehamn. I Måggliden växte författaren upp med sin morfar.
Kvavisträsk.Härifrån, och från Zakrissläkten, härstammar många kända författare, bland annat Sara Lidman, Torgny Lindgren, P O Enquist och Åke Lundgren.
Arjeplog.Einar Wallquist, ofta kallad Lappmarksdoktorn, gav ut flertalet berättelser, noveller och faktaböcker. Silvermuseet i Arjeplog är centrum för hans verk.