För 4 personer, 35 minuter
800 g torskrygg
100 g smör
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk krossade vitpepparkorn
Till såsen:
10 kokta kräftor (inklusive de till garneringen)
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk dillfrö
6 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
ris eller kokt potatis
blandade salladsblad
citron
Gör så här:
1. Spara 4 fina kräftor till garnering. Skala resten. Krossa kräftskalen grovt, hacka kräftköttet och fräs hacket i olja tillsammans med grovt hackad gul lök, tomatpuré och dillfrö i kastrull. Efter 2 minuter tillsätts vin och vatten. Låt allt koka sakta utan lock i 10 minuter. Sila och spara vätskan, resten kastas.
2. Koka upp 3 deciliter av vätskan tillsammans med grädde. Red med majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda sakta i 5 minuter. Salta och peppra.
3. Värm en vid kastrull. Lägg i smöret och vänd runt torskryggen i fettet. Tillsätt vatten, salt och grovt krossad vitpeppar. Smörkoka fisken under lock i 3 minuter eller till en kärntemperatur på 55 grader. Ös flera gånger. Servera fisken med kräftsås och tillbehör.