Smörkokt torskrygg med kräftsås

Kokt fisk med kräftsås ligger liksom i tiden. Med smörkokt torskrygg blir det en riktig festmåltid.

Smörkokt torskrygg med kräftsås är mat som imponerar på flera sätt.

Smörkokt torskrygg med kräftsås är mat som imponerar på flera sätt.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-08-31 06:42
Smörkokt torskrygg med kräftsås är mat som imponerar på flera sätt.
Smörkokt torskrygg med kräftsås är mat som imponerar på flera sätt.

För 4 personer, 35 minuter

800 g torskrygg

100 g smör

2 dl vatten

1 tsk salt

1 msk krossade vitpepparkorn

Till såsen:

10 kokta kräftor (inklusive de till garneringen)

1 msk rapsolja

1 gul lök

2 msk tomatpuré

1 msk dillfrö

6 dl vatten

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

ris eller kokt potatis

blandade salladsblad

citron

Gör så här:

1. Spara 4 fina kräftor till garnering. Skala resten. Krossa kräftskalen grovt, hacka kräftköttet och fräs hacket i olja tillsammans med grovt hackad gul lök, tomatpuré och dillfrö i kastrull. Efter 2 minuter tillsätts vin och vatten. Låt allt koka sakta utan lock i 10 minuter. Sila och spara vätskan, resten kastas.

2. Koka upp 3 deciliter av vätskan tillsammans med grädde. Red med majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda sakta i 5 minuter. Salta och peppra.

3. Värm en vid kastrull. Lägg i smöret och vänd runt torskryggen i fettet. Tillsätt vatten, salt och grovt krossad vitpeppar. Smörkoka fisken under lock i 3 minuter eller till en kärntemperatur på 55 grader. Ös flera gånger. Servera fisken med kräftsås och tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!