Små och stora mirakel i Burträsk

Samma dag Norran dyker upp har ett stort mirakel inträffat. Elementen har blivit varma igen. Å andra sidan är det väldigt skumt i butiken för två proppar har gått och Inga-Maj har inte den rätta sorten hemma. Det får bli levande ljus istället.

50 år sedan. Inga-Maj Lundström minns sitt luciaäventyr. Foto: Thea Holmqvist.

50 år sedan. Inga-Maj Lundström minns sitt luciaäventyr. Foto: Thea Holmqvist.

Foto: Foto: Thea Holmqvist.

Livsstil & fritid2016-12-08 15:00

När vi anländerhåller hon på att tillverka ett halsband av gamla klockboetter och efter en stund kliver en herre in genom dörren. En person som inte vill bli bjuden på kaffe, men som kan berätta vad som hände sedan.

1966 utsågs den då 24-åriga farmaceuten Inga-Maj Lundström från Burträsk till Norrans, Lions och Svenska Turisttrafikförbundets Lucia. Tack vare detta fick hon åka till USA och lussa runt i svenskbygderna där. Detta år kallades nämligen "Swedish homecoming year" och skulle locka svenskättlingar "over there" att turista i det gamla hemlandet.

Väl hemma igen utsågs hon till Kalvträskloppets kranskulla. För 50 år sedan tillhörde mannen som inte vill ha kaffe, Erland Lindgren, loppets arrangörsgrupp. På den tiden kände de inte varandra alls, men nu gör de det desto bättre.

För drygt fyraår sedan återvände Inga-Maj till rötterna efter att ha bott i Tyskland i 44 år. När hon mötte Erland och de började prata gamla minnen inträffade ett mirakel av den lite mindre modellen. Plötsligt kom Erland ihåg fotografierna från Burträskföretaget Racingplast som tillverkade bilar. På de där 50 år gamla bilderna är det den urtjusiga Inga-Maj, iförd grön klänning, som sitter uppflugen på motorhuven.

Inga-Maj minnsvarenda detalj. Ta bara första stoppet på USA-resan. Det var på Grönland hon landade först. Uppdraget var att lussa på den amerikanska militärbasen.

– Jag skulle öva in sångerna tillsammans med några inuitflickor som skulle vara tärnor, men det var nog mest jag som sjöng. Dessutom fick jag inte komma nära de där flickorna. Jag fick inte smitta dem på något sätt.

Då, 1966, var Inga-Majs luciauppdrag en stor medial händelse både före, under och efter det amerikanska äventyret. 20 journalister från olika tidningar följde med på resan till Grönland. Med i juryn som utsåg årets lucia fanns bland annat en av Burträsks mesta kändisar genom tiderna, advokaten Henning Sjöström.

Det Inga-Maj minnsallra mest från den där uttagningen var hur generad hon kände sig när det stod klart att det var hon som vunnit.

– Jag var ju så mycket äldre än de andra.

En av de sju luciakandidaterna var sångerskan Ann-Kristin Hedmark.

– Hon sjöng mycket bättre än jag, försäkrar Inga-Maj som, trots detta faktum, ändå aldrig släppt lussandet helt.

– Jag har alltid varit Lucia för mina söner och om mitt barnbarn vore här nu då skulle jag lussa för honom också, försäkrar Inga-Maj som vet precis varför hon återvände hem.

– Mammas och pappas gravar finns här och så har jag nitton kusiner i trakten. Jag trivs jättebra. Loppisen är till för att dryga ut pensionen, men en del av pengarna jag får in går till Majblomman.

Mammas och pappas gravar finns här och så har jag nitton kusiner i trakten.

undefined
50 år sedan. Inga-Maj Lundström minns sitt luciaäventyr. Foto: Thea Holmqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!