Det börjar med enmodell i skala 1:100 och slutar med en miniutställning i Forskarrum Nordanå.
Allt ljus på Skellefteå Ångbryggeri.
– Det var faktiskt Skellefteås allra första industri. Startade 1855, berättar Olle Karlsson som är mannen bakom modellen.
– Så här såg bryggeriet ut från början. Där låg det drygt 30 meter långa stallet och där låg trädgården där humlen odlades. Allt som behövdes till bryggningen var närproducerat. Det enda som måste köpas var nog jästen.
Olle är inte bara modellbyggare, han är dessutom delägare i nuvarande Skellefteå Bryggeri som ligger på Bryggarbacken där föregångaren låg fram till 1976. Byggnaderna revs 1984.
Modellen blev startskottettill ett samarbete mellan Skellefteå Bryggeri, Skellefteå museum, Företagsarkivet Westerbotten och Skelleftebygdens lokalhistoriska förening, Skefo. Tillsammans har de arbetat för att lyfta fram Ångbryggeriets och Bryggarbackens historia.
– Kajen nedanför bryggeriet var Skellefteås port mot världen, berättar Ulf Lundström från museet. 1867 kom den första ångbåten. 1912 fick staden järnväg och då flyttades alla transporter över dit istället.
Det finns så mycket att veta om detta bryggeri. Sara Sharifi på företagsarkivet berättar att det finns fem hyllmeter med värdefulla arkivhandlingar som alla kan få titta i.
– Det äldsta dokumentet är från 1827 och är tillståndet för nybygget Johannestorp som bryggeriet köpte i mitten av 1890-talet.
På Johannestorp fannsbåde skogar, åkrar och betesmarker och låg invid gamla Kågevägen. Men vad skulle ett bryggeri ha all denna mark till?
– Bryggeriet behövde ved att elda med och hästarna behövde foder och bete, förklarar Ulf. Före ångbåtarnas tid skedde alla transporter med häst.
Elektricitet fanns förstås inte 1855. Inte bilar heller. Allt detta kom senare och blev även det en del av historien. Bland arkivhandlingarna finns en bensinjournal från mitten av 1950-talet.
Allt detta och oändligtmycket mer finns att veta om Skellefteå Ångbryggeri som många äldre Skelleftebor har egna minnen av.
Första tillfället att återknyta kontakten med det förgångna är redan nu på onsdag. Då ska modellen, gamla bilder, dokument och föremål från anno dazumal visas upp på Brygg CC, som ligger just på den plats där bryggeriet låg. Det blir en historisk afton då gästerna inte bara kan stilla hunger och törst utan även sin nyfikenhet. Gruppen som jobbat fram materialet kommer att vara på plats för att berätta och svara på frågor. Det finns massor av intressanta fakta om både öltunnor, ölgubbar och tillverkningsmetoder, det kan både Olle, Ulf, Sara och nutida bryggmästaren Per Lundmark lova.
Ångbryggeriet varintebara den första industrin, det var också en stor arbetsgivare i cirka 120 år. Så många Skelleftebor har så många förmödrar och förfäder som arbetat där. Anställningslistor finns, lönelistor också. Samt meddelanden från stadens dåvarande nykterhetsnämnd som i skarpa ordalag förklarade vilka medborgare som druckit en öl för mycket och inte fick köpa en droppe till.
Flaskor och etiketter kommer att finnas på plats, både på onsdag kväll och på utställningen, liksom askfat. Sådana lär det nämligen vara gott om.
Varför?
Därför att törstigt folk även ägnade sig åt rökning. För inte alltför länge sedan stod det askkoppar med reklamtryck på vartenda café- och restaurangbord i hela Sveriges land.