Skärgårdsströmming med lök

Nystekt strömming med färskpotatis och lättstekt rödlök är en underbar kombination som hämtats från de kustnära hushållen.

Stekt strömming med stekt rödlök och nykokt färskpotatis är svensk skärgårdsmat med anor.

Stekt strömming med stekt rödlök och nykokt färskpotatis är svensk skärgårdsmat med anor.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-08-28 07:34
Stekt strömming med stekt rödlök och nykokt färskpotatis är svensk skärgårdsmat med anor.
Stekt strömming med stekt rödlök och nykokt färskpotatis är svensk skärgårdsmat med anor.

För 4 personer, 20 minuter

600 g rensad strömming/färsk sill

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

2 rödlökar

1 dl rågmjöl

1 dl ströbröd

1 citron

1 liten knippa dill

2 kvistar färsk timjan

Att äta till:

kokt färskpotatis

isbergssallad och tomater

citron

Gör så här:

1. Skölj fisken och lägg den att torka på hushållspapper. Lägg hackad dill på köttsidan och låt lite hackad timjan hänga med. Salta och peppra lätt och vik ihop. Vänd utsidan av fiskarna i rågmjöl och ströbröd.

2. Skala, skiva och stek rödlökarna i lika delar smör och rapsolja. Ta upp och håll löken varm under folie.

3. Stek fiskarna i medelvarm panna med smör och rapsolja. Ett par minuter per sida brukar vara lagom stektid. Lägg upp de stekta strömmingarna och fördela den stekta löken över. Avsluta med att pressa citronsaften i pannan och sila den syrliga fettblandningen över allt. Servera med färskpotatis, sallad och tomater och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!