Ni har förmodligen jobbat på ett företag där ni fått en termos, en mugg, eller varför inte ett USB-minne som spelar julmusik, i julklapp av företaget. Och ni har kanske blivit besvikna och tänkt. Det här behöver jag inte. På Urkraft i Skellefteå behöver ingen tänka så i jul. För Urkraft skänker sina julklappspengar till stiftelsen Idrott för alla.
– Det var på ett personalmöte som jag presenterade idén och alla köpte den direkt. Att vi valde just Idrott för alla är att vi redan sponsrar deras verksamhet och vet att pengarna kommer glädja många sportutövande barn och ungdomar i kommunen, berättar mannen som kom med idén, Olof Palm.
Urkraft kommer ofta i kontakt med människor som kanske har det svårt att köpa dyr idrottsutrustning till sina barn, eller har svårt att betala medlemsavgifter.
– Vi vet att de gör ett bra jobb och det är en väldigt bra form av integration. Vi är 13 anställda och skänker 450 kronor per anställd. Det blir 5 850 kronor, vilket kan hjälpa 8-10 ungdomar att få vara med inom idrotten.
Ingen av de 13 anställda hade något emot att skänka sin julklapp.
– Nä, alla var med på personalmötet när jag tog upp det. Det var inga protester, snarare tvärtom. Alla tyckte att idén var bra.
En av Olofs kollegor, Catrine Karlsson, bor i Boliden och hon ser ofta nyanlända som hänger vi fotbollsplanen i Boliden. De vill, men har inte råd att vara med i lag.
– BFFI, Boliden förening för idrott, har många nyanlända, men det skulle kunna vara fler. Vi har ofta gått till Idrott för alla för att söka stipendier så fler kan vara med. Idrotten är ett av de bästa sätten för integration. Killarna i BFFI:s U12-lag umgås inte bara på planen, de umgås med varandra efter träningen också, säger hon.
– Utanförskap är hemskt, speciellt när det handlar om barn, säger Palm.
Catrine tycker att Olofs idé är fantastiskt bra.
– Jag hoppas att fler företag följer vårt exempel, säger hon.
Olof vill gärna utmana andra företag.
– Idrott för alla gör ett jättebra jobb och jag fick höra att de delat ut alla pengar som de hade i kassan. Jag hoppas att andra företag hänger på och inser hur bra det här är för integrationen.
Det är inte första gången man skänkt bort julklappspengarna, men i år är det unikt.
– Det är första gången vi skänker till ett lokalt initiativ. Det känns bra. Och det känns bra att pengarna går till någon som har bättre nytta av dem.
Han tar upp en tidigare julklapp som exempel.
– Ett år fick vi en sådan här designad vinkylarpinne. Det var en grej som hamnade djupt ner i någon kökslåda. Där gör den ingen nytta. Men den här julklappen är jag säker på att den kommer att göra nytta.
Jag hoppas att andra företag hänger på och inser hur bra det här är för integrationen.