Det är som omen galen tidsmaskin fått tokspel och blandat ihop århundradena totalt. Mellanstadieelever i hoodies av 2017 års modell tvärstannar och stirrar, men figuren med blänkande stridshjälm på skallen och skarpslipat svärd i bältet fortsätter bara att gå över Tundalsskolans regnvåta gård, oberörd av allas blickar.
Sir Patric spelar inteteater och inte är han någon lajvare heller. Som äkta, dubbad riddare i Johanniterordenbehöver han inte höja rösten för att få allas uppmärksamhet. När han kommer stegande med glimmande sporrar i skolkorridoren, på väg från det ena klassrummet till det andra, då störtar pappersflygplanen bortglömda mot golvet, då skockas eleverna runt honom och hans väpnare Wilmer Grundström från klass 6 a. Som eftertrupp kommer en lärare med sir Patrics hjälm i nypan, men innan det är dags för honom att prata om antimobbning i klass 6 b så måste det bli en paus. Riddaren har så förbålt ont i ryggen idag. Därför blir det en stunds avkoppling i det kaffedoftande lärarrummet där Sir Patric berättar om när han själv fick bröstbenet spräckt och samtidigt krossade näsbenet på sin motståndare. Detta skedde under ett tornerspel i full galopp på varsin häst och med lansen i ett järngrepp.
Vadå skada sig i tornerspel? Visst händer det ibland. Så är det väl i alla sporter.
– Under ett tornerspel rider man mot varandra i 40 kilometer i timmen. Rustningen man har på sig väger 30 kilo. Allt är på riktigt och all utrustning är kopior av historiska föremål.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Sir Patric, med efternamnetFälldin, ingår i tornerspelsgruppen Nordic Knightsmed säte i Uppsala. Han har bjudits in till skolan för att i full riddarornat prata om mobbning, ett ämne han själv har lång erfarenhet av.
Denne 53-årige vapensmed, med ett handslag så fast att det kan krossa ben, är som klippt och skuren för detta uppdrag. Rätt vad det är böjer han sig fram, rätar upp sig igen och ställer snabbt ner en benprotes på bordet.
Ett stilla sus går genom klassrummet. Att en person som tillverkar kopior av gamla vapen som hittats under utgrävningar på Birka, med en air av kraftkarl och maskulin pondus omkring sig, visar sig vara född med bara ett ben, det hade ingen kunnat föreställa sig.
– Jag är sydsame från Jämtland. När jag var barn flyttade vi till Stockholm och efter det blev jag mobbad i skolan i 13 år. Jag mobbades för att jag var same, bara hade ett ben och inte pratade stockholmska. Men jag mobbades också för att jag gillade djur, särskilt hästar.
– Tycker ni det är rätt att mobba någon för att den ser annorlunda ut och pratar annorlunda?
– Nää, mumlar klassen.
– Tycker ni det är rätt att mobba någon som gillar hästar istället för fotboll och ishockey?
– Nää, ekar klassen.
Sir Patric pratar intebara om rätt och fel och om de sanna riddaridealen - att hjälpa sjuka, svaga och handikappade - han talar sig också varm för riddarlivet i stort och som ett fritidsintresse för barn.
– Jag har varit med om att starta en riddarklubb för barn på Livrustkammaren på Stockholms slott. Nu skulle jag vilja starta en riddarklubb här också. Då skulle ni få lära er att ta hand om hästar, vapenvård, laga mat över öppen eld och leva som riddarna gjorde på medeltiden. Skulle ni vilja det?
Frågan följs av ett lite tveksamt "ja" från publiken. Några tjejer är redan hästfrälsta, andra intar en mer avvaktande attityd.
– Hästar sparkas, hävdar en kille bestämt.
– Nej, de sparkas inte, svarar sir Patric lika bestämt.
– De sparkas visst!
– Nej, det där är en myt. Hästar är som hundar. De sparkas bara om man gör nå´t dumt mot dem.
– Men, tillägger sir Patric tröstande, du behöver inte rida. Du kan bli en markkämpe istället och strida med pilbåge och armborst, det brukar grabbar gilla.
När sir Patric deltar itornerspel sitter han på hästryggen med svärd eller lans i högsta hugg. När det är dags att skjuta med pilbåge släpper han både tyglar och stigbyglar och flyger fram i galopp på sin häst Flipper.
De där tornerspelen intresserar flera.
– Man tävlar mot varandra, det finns både SM, EM och VM. När Nordic Knights arrangerar tornerspel får publiken betala för att komma och titta. Alla pengar vi tjänar går till välgörenhet, särskilt till sjuka barn, till Barncancerfonden och Hjärtefonden till exempel.
– Vem är det som vinner?
– Än så länge är det jag.
RIDDARINFO
Sir Patric är: Riddare av Johanniterorden som arbetar med välgörenhet. Ordens fullständiga namn är The Sovereign order of Saint John of Jerusalem. I Sverige finns tio som dubbats till riddare. Orden i Sverige har sitt ursprung i den andliga riddarorden som inrättades år 1080 för att hjälpa kristna pilgrimer på väg till Jerusalem.
Patric Fälldin driver: Almunge Smide utanför Uppsala. Har bland annat tillverkat vapen som förekommer i Arn-filmerna. Samarbetar med arkeologer och tillverkar kopior av gamla vapen som grävts upp ur jorden. Har tillverkat ett par jaktknivar åt kungen.
Tornerspel: Har han ägnat sig åt i 30 år. Sysslar också med dykning och fallskärmshoppning.
På Skoklosters slott: Arrangeras riddarläger för barn sommartid. 10-14-åringar får uppleva livet som väpnare och riddarens lärling, bygga ett läger, göra upp eld, laga mat, sova i riddartält, lära sig häst- och vapenvård och prova hur det känns att strida i en rustning.
Kan tjejer bli väpnare och riddare? Ja, självklart!!
Jag mobbades för att jag var same, bara hade ett ben och inte pratade stockholmska.