Saffranslax

Lax, blåmusslor och saffran skickar smaklökarna till franska Medelhavskusten. Vem vill inte hänga med dit nu när vintermörkret vilar över oss som en blöt filt?

Saffran är gott även efter jul. Gärna i sällskap med lax och blåmusslor.

Saffran är gott även efter jul. Gärna i sällskap med lax och blåmusslor.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-27 08:11
Saffran är gott även efter jul. Gärna i sällskap med lax och blåmusslor.
Saffran är gott även efter jul. Gärna i sällskap med lax och blåmusslor.

För 4 personer, 20 minuter

500 g skinn- och benfri laxfilé

500 g blåmusslor med skal

1 liten gul lök

3 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

1/2 dl mild vitvinsvinäger

3 morötter

1 kruka färsk körvel

1 kuvert saffran, 0,5 g

1 msk rapsolja

Att äta till:

flingsalt

12 cocktailkapris

1 citron

bröd

Gör så här:

1. Syna musslorna. Färska musslor ska ha hela och slutna skal. Frysta ska ha hela skal. Skär laxen i bitar med 3 centimeters sida. Skala och hacka den gula löken. Skala och strimla morötterna ganska fint. Hacka hälften av körveln grovt.

2. Fräs hackad lök och morotsstavar med rapsolja i en vid kastrull i en minut. Tillsätt hackad körvel och saffran. Blanda och fortsätt med vatten, mild vinäger och smulad fiskbuljongtärning. Lägg i musslor och laxbitar. Lägg på lock och sjud 7 minuter.

3. Fördela fisk, musslor och saffransbuljong i djupa tallrikar. Garnera med resterande körvel och cocktailkapris. Servera med citron och mjukt bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!